"Трябва да спрем навлизането на пластмаси в нашата вода, нашата храна и в нашите тела. Единственото дългосрочно решение е да се намалят пластмасовите отпадъци чрез рециклиране и повторно използване на повечето."

Това обяви вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс, който представи нова стратегия за разделяне с пластмасата. 

В нея е записано, че до 2030 г. всички пластмасови опаковки в Европа трябва да могат да бъдат рециклирани. Постепенно ще се премахнат и пластмасите за еднократна употреба като чашките за кафе.

Тимерманс призова за насърчаване на информираността, като призова родителите да казват на децата си, че една пластмасова сламка отнема само една секунда, за да бъде произведена, но 500 години, за да се разпадне.

Той изтъкна, че Комисията е започнала процес, който да забрани микропластмасите, които се намират в козметиката и други продукти, но се вкарват в тялото чрез храната.

Европа все още няма функциониращ пазар за рециклиране на пластмаси, тъй като няма определени стандарти, призна той.

Според статистиката, европейците генерират 25 милиона тона пластмасови отпадъци годишно, но по-малко от 30% се събират за рециклиране.

Снимка 303050

Източник: pixabay.com

Опасностите и как да се предпазим

Пластмасата е навсякъде около нас - бутилките са най-разпространените съдове, които трябва да може да ползваме многократно. Вероятно хората го правят и сега, но това често може да се окаже фатално за тяхното здраве. Доказано е, че особено при температурни промени в течностите проникват химически съединения, които предизвикват рак. 

Затова е особено важно да знаем кои бутилки и съдове може да ползваме многократно и кои са за еднократна употреба.

Трябва да обърнем бутилката наобратно и да видим картинката на дъното й -  етикет 1 (PET или PETE) означава, че е безопасна само за еднократна употреба. При излагане на кислород или на високи температури, включително слънце, тази пластмаса изпуска токсични вещества, които попадат във водата, пише Brightside.

Бутилките с етикет 3 или 7 (PVC и PC) също не са за многократна употреба - те изпускат вредни химикали, които могат да проникнат в храната и напитките ни.

Бутилките от полиетилен (2, HDPE и 4, LDPE) и полипропилен (5 и PP) са подходящи за многократна употреба. Те са относително безопасни, но само ако съхраняваме вода. Това са опаковките на кисело мляко, кутии за съхранение на храна и др. Важно е обаче да не излагаме бутилката на драстични температурни промени. Това може да се случи като например държим бутилка с вода в колата.