Зехтинът е традиционна част от средиземноморската кухня и свойствата му се изследват през последните 50 години от различни научни екипи. Ето до какви изводи са стигнали тези проучвания към момента.

  • Хората, които редовно консумират зехтин, са подложени на по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания, включително високо кръвно, инсулт (с 41% по-нисък риск при възрастните хора) и висок холестерол. Изглежда зехтинът потиска и възпалението.

  • Зехтинът е богат на мононенаситени мастни киселини, докато в сладкишите и другите силно преработени масови продукти има транс мазнини, които се свързват с 48% по-висок риск от депресия. Според проучване на Университета на Лас Палмас де Гран Канария (Испания), изглежда зехтинът леко понижава този риск.

  • Според изследване на Университета на Гранада от 2016 г., пърженето на храната в зехтин позволява запазването на повече хранителни вещества, отколкото варенето ѝ. Според друго изследване, публикувано в научното списание BMJ, хората, които редовно консумират храна, пържена в зехтин или слънчогледово олио, не са подложени на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания или преждевременна смърт. Зехтинът е по-стабилен, тоест по-малко вероятно е да промени хранителната стойност на храната при пържене, в сравнение със слънчогледовото олио. 
Снимка 417506

Източник: iStock

  • Оксидативният стрес е увреждането на клетките, свързано с химична реакция между свободните радикали и други важни молекули в тялото. Проучване, проведено в Тунис и Саудитска Арабия, показва, че хубавият зехтин защитава черния дроб от оксидативен стрес.

  • Зехтинът може би понижава риска от рак на гърдата. Учени от Барселона стигнали до заключението, че зехтинът понижава активността на един онкоген, предотвратява увреждането на ДНК и води до загиването на туморни клетки. За разлика от зехтина, царевичното олио изглежда прави туморите по-агресивни.