Проучване, публикувано през януари тази година, установи, че една четвърт от хората не успяват да възвърнат обонянието си два месеца след заразяване с COVID-19.

Загубата на обоняние, коронавирусът и колко време след COVID-19 то се възстановява напълно

За колко време връщаме обонянието си след COVID-19

Уви, не толкова бързо, колкото ни се иска

95% успяват отново да усетят аромати чак шест месеца по-късно. За момента медицината не успява да даде еднозначно обяснение за това явление или да предложи бърз и ефективен лек за възвръщането на обонянието.

Въпреки това лекари от университета в Дрезден, Германия, предлагат алтернативи, които обикновено се прилагат в лечението на други инфекции по дихателните пътища, водещи до загуба на обоняние.

Снимка 525431

Източник: iStock

Една от тях е т.нар. "трениране на обонянието", което всеки може да провежда лесно у дома.

За тази цел трябва да си набавим няколко шишенца с етерични масла с добре познати за нас аромати, като е добре да имаме и снимки на съответните растения, от които са извлечени те.

Снимка 525433

Източник: iStock

Препоръката на лекарите е всеки ден поне по два пъти да доближаваме всяко от шишенцата до носа си и да се опитваме да усетим аромата, докато в същото време гледаме изображението на растението.

Тази практика се ползва в лечението на синусни инфекции и все още няма научни данни, които да потвърдят или отрекат ефектите ѝ върху преболедувалите COVID-19, пише The New York Times.

Коронавирусът, настинката и може ли да ни предпази от заразяване с COVID-19

Предпазва ли настинката от коронавируса

По-малкото зло

Нейната цел е не само да стимулира рецепторите в носа, но и да активира невроните, по които сигналът достига и се интерпретира в мозъка.