Компютър, телефон, таблет. Улично осветление, изкуствени светлини, неонови надписи - сетивата ни постоянно са обстрелвани от околните светлини в града и няма защо да се учудваме, че все повече хора имат проблеми със съня.

Скорошно изследване, публикувано в списание Current Biology, показало, че начинът да се справим с трудностите с наспиването е доста прост и приятен.

Снимка 374599

Източник: iStock

Групата изследвани хора били разделени на две - едните останали през уикенда у дома си, а другите били закарани в гора в щата Колорадо. Там получили по една палатка, като единственият им източник на светлина било слънцето през деня и лагерния огън вечер. Броят светли часове бил измерван със специални часовници. А резултатите едва ли ще учудят някого...

Снимка 374600

Източник: iStock

"Изследването ни показва, че вътрешният ни часовник реагира бързо на естествения цикъл светло-тъмно", казва професорът по психология от Университета на Колорадо Кенет Райт.

Сънят се регулира от хормона мелатонин, който координира и циркадианския цикъл на тялото. Хората от групата, прекарала уикенда сред природата, започнали да произвеждат мелатонин 1.4 часа по-рано от тези, останали сред светлините на града.