Ускореното темпо на XXI век в големите градове кара хората, които живеят в тях, да адаптират ежедневието си към забързания график на всеки град. Именно защото е по-бързо и по-практично, все повече готвим в микровълновата печка.

Много хора обаче мислят, че е рисковано да приготвят ястия там, защото посочват, че храната губи хранителните си вещества или че съставките, които съдържа, не се консумират правилно.

Всички процеси на готвене намаляват хранителните вещества

Според професора и директор по Науката за храните в Университета в Уисконсин-Мадисън, Скот А. Ранкин, микровълновата печка е лесен и удобен начин за бързо загряване на храната. Но тъй като всеки тип готвене причинява загуби на хранителни вещества, най-добрият начин да се анализира проблема е да се види доколко те са изчерпани.

Снимка 383271

Източник: iStock

И в този случай затоплянето в микровълновата води до минимална загуба на ценни хранителни вещества в храната. Следователно, тя не е единственият начин на готвене, при който храната намалява свойствата си. Такива са и пърженето, и печенето, и варенето или готвенето на пара.

Промяната в храната и нейните качества е следствие от процеса на нагряване, от температурното ниво и от количеството използвана течност. Колкото по-висока е всяка от тези стойности, толкова по-голяма е загубата на хранителни вещества.

Микровълните предават топлината на продуктите чрез енергийни вълни, които я засягат. Температурата на храната се повишава равномерно и за по-кратко време. Затова и се смята, че моментът, при който всички частици на храната достигат желаната температура, се постига с малко щети.

Най-добрият начин на готвене

През 2009 г. изследване показа, че готвенето в микровълновата фурна има и предимства. Сред тях е способността да се поддържат по-добри нива на антиоксиданти, отколкото при други начини за приготвяне на храна (печене, варене или в тенджера под налягане).

Снимка 383270

Източник: iStock

По-специално изследваните съставки са на някои зеленчуци и бобови растения - лук, боб и аспержи. По отношение на други видове зеленчуци, методът, който най-добре поддържа хранителната стойност на всеки компонент, е този с пара, обясняват от Hola.