Биологията и медицината са области, които се развиват толкова бързо, че не е изненадващо само в рамките на няколко години информацията за нещо, което сме приели като факт, да се окаже невярна или непълна.

Такъв е примерът и с познанието ни за това каква част от нас е изградена от собствените ни клетки и каква - от тези на микроорганизмите.

Доскоро се смяташе, че отношението между броя на човешките и бактериални клетки в организма ни е 1:10 в полза на микроскопичните твари.

Но сега е ясно, че грешка в изчисленията е довела до преувеличаване на този брой. По последни данни съотношението е почти 1:1.

За да бъдем по-точни, ние сме около 43% хора, а останалите 57% се падат на микроорганизмите върху и вътре в нас.

Снимка 350400

Източник: iStock

Още преди няколко години попаднах на безкрайно интересния и безплатен курс на проф. Роб Найт от Университета на Калифорния, Сан Диего, посветен на микробиома - съвкупността от всички микроорганизми в тялото. Тогава разбрах, че тези невидими наши обитатели се намесват в живота ни много по-осезаемо, отколкото някой би очаквал.

Знае се, че имунната ни система съзрява на базата на взаимодействията си с микробите, с които се сблъсква във всяка секунда след раждането ни.

Експерименти с мишки, които са родени и отгледани в напълно стерилна среда (т.е. без никакви микроорганизми), показват пълната им неспособност след това да оцелеят при нормални условия.

Разбира се, имунната ни система не е способна да ни защити от всеки бактериален или вирусен вид и тук на помощ идват ваксините, като превенция, и антибиотиците - при вече настъпила инфекция.

Снимка 350402

Източник: iStock

Но прекомерната и неадекватна употреба на антибиотици, освен до резистентност на патогените, води и до унищожаването на добрите герои - полезната микрофлора.

Според проф. Рут Лей, ръководител на катедрата по микробиология към Института Макс Планк, зачестилите прояви на автоимунни заболявания и алергии имат отношение към това.

Например автоимунното заболяване язвен колит има пряка връзка с чревния микробиом - при него имунната система погрешно разпознава полезната миркофлора като враг и я напада, което води до непрестанно възпаление в дебелото черво и до образуването на рани по стените му.

В лабораторията на проф. Роб Найт е установена и друга зависимост, която също подробно беше разгледана в курса - микробиомът ни може да е влияе на теглото ни.

Поне това изглежда е така при мишки, отгледани в стерилни условия, на които им били прехвърлени бактерии съответно от червата на слаб и на затлъстял човек. Мишките придобили тези телесни характеристики, които принадлежали на човешкия им донор и едни от тях останали слаби, а други затлъстели.

Снимка 350403

Източник: iStock

Вече експериментално се прилага лечение на язвения колит с т.нар. фекални транспланти и на него се възлагат големи надежди, въпреки първоначалната естествена реакция на погнуса.

Лечението представлява прехвърляне на чревна микрофлора от здрав на болен човек. Разбира се, това се прави в контролирани лабораторни условия и болнична среда и не бива да ги напуска под никакъв предлог.