При вдишване на мръсен въздух огромна част от микрочастиците, които поемаме, успяват да навлязат в кръвта ни само за секунди, а оттам достигат и до почти всяка система в тялото ни.

Миналата седмица британски учени за първи път установиха наличие на вредни частици, вдишани в градска среда, които се отлагат по вътрешните стени на плацентата и могат да доведат до спонтанен аборт и деформации в ембриона.

Някои частици могат да преминат дори през кръвно-мозъчната бариера и да се "наместят" в мозъка ни. През 2016 г. учени разкриха, че в мозъка на хората, изложени на мръсен въздух, има "изобилни" количества магнетит, вид железен оксид.

Снимка 444097

Източник: iStock

Смята се, че магнетитът е токсичен за тъканите в мозъка и значително завишава риска от развитието на Алцхаймер.

Замърсеният въздух има доказан негативен ефект и върху сърцето, казват от The Guardian. В началото на тази година бе установено наличие на вредни микрочастици в сърдечната тъкан на хора, живеещи в голям град, които причиняват деформации в структурата на митохондрията - органелата, отговорна за снабдяване на клетката с енергия.

Мръсният въздух, психичните разтройства и каква е връзката между тях

Полудяваме ли от мръсния въздух

Опасността е по-голяма за подрастващите

Черният дроб се идентифицира като най-застрашеният от мръсния въздух орган в човешкото тяло, най-вече заради пречиствателната функция, която той изпълнява в организма.

Снимка 444098

Източник: iStock

Учени от Мичиган, САЩ, са открили, че вредните микрочастици във въздуха могат да причинят фиброза на черния дроб, а оттам и смърт. При хора с рак на черния дроб пък вдишването на мръсен въздух се обвързва със значително по-нисък шанс за оздравяване.