Често, без особено да се замисляме, следваме сляпо всевъзможни съвети за здравословен начин на живот. Просто защото някой ни е казал, че е полезно. Мислим, че правим услуга на тялото си, но не винаги знаем цялата истина. Ето я и нея за няколко популярни мантри.

Най-вредните навици на модерния човек

Най-вредните навици на модерния човек

Пороците на съвремието, които всички имаме

Фрешовете

Прясно изцедените плодови сокове изглеждат като лесна и страхотна алтернатива за набавяне на необходимите витамини. Особено ако прекалено рядко се сещаме да похапваме плодове и зеленчуци. Но когато последните са направени на сок, това ги лишава от голяма част от фибрите в тях. А роля им е не по-малко важна от тази на витамините.

Фибрите създават усещането за ситост, регулират кръвното налягане и кръвната захар. Разбира се, фрешовете не са вредни, но не са и чак толкова полезни, колкото си мислим.

Снимка 348954

Източник: iStock

Мултивитамините

Ако нито ядем плодове и зеленчуци, нито пием фрешове, вероятно се опитваме да си набавим витамините, които сме чули, че са ни необходими, чрез продукти на фармацевтичната индустрия. Вече има всякакви, във всякаква форма и разновидност. Но както всяко друго прехвалено нещо, и мултивитамините не са чак толкова прекрасни.

Всъщност, редица изследвания не показват никакви явни ползи за здравето от приема на мултивитамини. Въпреки това, сме склонни да даваме луди пари за тях, като разчитаме, че ще ни поддържат във форма.

Витамин С

Когато усетим и най-малък признак, че сме настинали или май са ни лепнали грип, веднага се зареждаме с ударни дози витамин С. А истината е, че той би имал по-добър ефект, ако го приемаме като превантивна мярка. При настинка по-добре да приемаме повече течности и да си почиваме достатъчно.

Снимка 348957

Източник: iStock

Детоксикация

Напоследък все повече популярност набират и всякакви хранителни добавки за детоксикация. В повечето случаи те са на хранителна основа, но ефектът им отново е спорен. Все пак, ако бъбреците и черния ни дроб функционират правилно, то значи успяват да се справят с изгонването на токсините от организма, без да са им необходими добавки.

Същото важи и за "магическата" вода с лимон, която се препоръчва да се пие всяка сутрин на гладно. Вредите от нея са не по-малко от ползите, затова не трябва да следваме сляпо всеки прочетен съвет.

Водата с лимон е полезна, но има и вреди

Водата с лимон е полезна, но има и вреди

Напитката не е панацея

Мотивацията

Да следваме десетки фитнес мотиватори и инфлуенсъри на пръв поглед не е толкова страшно. Но винаги трябва да имаме едно наум, че техните профили не показват цялата истина.

Често продуктите, които споделят, че използват, са просто платена реклама. А и сами знаят най-добре колко време и усилия им е коствало да изглеждат така, че да им се възхищаваме.

Снимка 348958

Източник: iStock

Не на глутена

Освен ако нямаме непоносимост към него, няма нужда да го изключваме от менюто. По този начин се лишаваме от много фибри, които са полезни не само за стомашно-чревния ни тракт, пише Business Insider.