Дори малките деца знаят, че лимонът е много полезен. Да започнем деня си с тонизиращата напитка от чаша хладка вода с половин изстискан лимон вътре е повече от подходящо. Осигурява ни голяма доза витамини, свежест и детокс. 

Ако я пием като добавка към сутрешното кафе, ще неутрализираме неговата киселинност, тъй като лимонът ще я превърне в алкалност. Няма да се задълбочаваме в химическия процес, но е важно да напомним, че алкалната среда е безопасна, а киселинната от своя страна благоприятства развитието на ракови образувания.

Снимка 304638

Източник: iStock

Да, звучи страшно, но водата с лимон помага на нашето тяло да създава по-здравословна среда за нашите клетки и органи. 

Естествено, във водата с лимон има много витамин С, който действа стимулиращо на имунната система.

Лимонът е абсолютен враг на мазнините, така че действието на киселата вода е антицелулитно и детоксикиращо. Напитката е особено подходяща за хора на диета. 

Тук светва първата аларма - лимонената киселина дразни стомаха. Ако пием напитката на гладно, което е обичайно сутрин, може сериозно да навредим на здравето на стомаха си. Най-малкото е да получим киселини и да почувстваме дискомфорт. 

Снимка 260938

Източник: iStock

Другата съвсем реална опасност от редовната консумация на вода с лимон е, че тя е истински бич за здравето на зъбния емайл. Цитрусовите плодове като цяло имат този негативен ефект. Съветът тук е съвсем прост - не се отказвайте от полезната напитка, просто я пийте със сламка. Вариант е след това да изплаквате устата си с вода.