Може би искрата във връзката ни е изчезнала и сексът е последното нещо, за което се сещаме. А може наскоро да сме скъсали с партньора си и да нямаме желание да се забъркваме в нов романс. Каквато и да е причината да не правим секс, може да очакваме промени в тялото и настроението си, които не винаги са приятни.

Мокри сънища

Сънят е времето, когато тялото само ни напомня за нещата, които ни тормозят или и липсват. Затова не бихме се изненадали да се събудим със спомен от разгорещен сън, в който правим секс.

Повече стрес

Списание Psychology Today пише, че ендофринът, който тялото ни отделя по време на секс, помага нивата на стрес да спаднат и да забравим поне за известно време за грижите си. Ако обаче не ние е до секс, няма причина да се притесняваме - същият ефект ще има кое и да е кардио упражнение.

Снимка 353999

Източник: iStock

Понижен имунитет

По време на сексуална възбуда и оргазъм се отделя хормонът дехидроепиандростеронът или ДХЕА, който стимулира имунната система. Така тялото ни се справя по-добре с бактерии, вируси и инфекции. Той действа още като антидепресант и спомага за добрия вид на кожата.

Депресия

Като споменахме антидепресивното действие на ДХЕА, да споделим и едно изненадващо изследване в САЩ. То открило, че жените, които правят секс с партньорите си без презерватив страдат много по-малко от депресия, отколкото тези, които ползват кондом.

Загуба на желание

Очевидно и при секса важи правилото "колкото повече, толкова повече". Когато спрете да правите секс или го правите рядко, тялото ви автоматично се нагажда към новия навик и започва да има по-малка нужда от секс.

По-малко инфекции на пикочните пътища

Време беше да споменем и нещо положително, които идва със сушата в сексуалния ви живот. Сексът е най-честата причина жените да страдат от инфекции на пикочните пътища. Затова и липсата му означава, че няма да се притесняваме толкова, че отново ще ни се налага да лекуваме неприятното заболяване.