Далечните пътувания до екзотични страни са истински блян за мнозина. А дори и дестинацията ни да не е много далечна, различията между местната кухня и тази, на която сме свикнали, могат да ни изиграят лоша шега.

Уличната храна ни излиза най-изгодно, а и ни потапя в местната обстановка. Но шансът от хранително отравяне не в никак за подценяване, защото може да провали приятното ни прекарване.

Според диетолога Мелани Маринио, има един лесен и евтин трик, с който можеш да редуцираме вероятността да възникнат нежелани стомашни реакции в следствие на консумирана храна. 

Снимка 382645

Източник: iStock

Тя съветва да пием кола, докато похапваме. Да, приемът на течности, особено газирани, по време на хранене, се отрича от всички специалисти.

Но нейната теза е, че това зло е за добро. И именно бълбукащите мехурчета в колата подобряват храносмилането, а киселините в нея подпомагат по-бързото разграждане на храната, която може да се окаже опасна за нас.

Според диетоложката, няма проведени научни изследвания, които да докажат нейната теория, защото хората сляпо следват съвета да не се пие, докато се яде, пише Daily mail.

Дали да вярваме или не на тази теория, всеки сам си преценява. Но със сигурност нямаме нужда от излишни експерименти със здравето си.

Как да различаваме истинската храна от фалшивата

Как да различаваме истинската храна от фалшивата

Няколко нагледни примера

А най-добрата превенция на хранително отравяне си остава внимателният избор на местата, където се храним. И хигиената. За предпочитане са и храните, минали термична обработка, защото тя унищожава повечето зарази.