От личен опит съдим, че не съществува универсален лек срещу хъркането. Дали се получава заради възпалени дихателни пътища, или защото сме дългогодишни пушачи, хъркането е нещо, което можем да ограничим, но рядко да премахнем завинаги.

Съществуват методи, чрез които можем поне отчасти да тушираме нощната симфония и да дарим половинката си с повече сън.

Позицията на главата

Неправилното заспиване е най-честата причина за хъркане. Важно е главата ни да е вдигната и по възможност да сме легнали настрани.

Снимка 393850

Източник: iStock

Така пътищата през носа остават отворени и шансът да се запушат със секрет, докато спим, е по-малък. Можем дори да поставим втора възглавница, така че главата ни да е осезаемо по-високо от торса.

Пеенето помага 

Установено е, че редовното пеене може да ни помогне да хъркаме по-малко. По този начин заздравяваме мускулите в гърлото и глътката, така че да не се отпускат, когато заспим. 

Храната е от значение 

Хората, които консумират повече мазнини и захар, хъркат повече.

Снимка 393857

Източник: iStock

Хъркането се причинява от повечето килограми, които трупаме с тези храни, или от възпалителните свойства, които храните имат в организма ни. 

Каква е влагата в спалнята 

Липсата на достатъчно влага във въздуха е често срещана причина за хъркане. Когато гърлото и дихателните пътища пресъхнат, лигавиците започват да изпускат повече и по-гъст секрет, който причинява хъркането.