Независимо дали в новогодишните ни обещания фигурира сваляне на няколко килограма и постигане на желаната форма или не, храненето е съществена част не само от отслабването, но и от здравословния начин на живот. 

Важно е не само какво ядем, но и в какви количества. Със сигурност изпитваме трудности в определянето на точната порция и в повечето случаи готвим и изяждаме повече храна, отколкото всъщност се нуждаем. Но разбираме това чак след като вече ни е станало тежко.

За да не изпадаме в подобни ситуации, британски специалисти по здравословно хранене се обединяват около няколко много прости метода, чрез които да определим какво количество трябва да готвим и консумираме от различни видове храни, считано за една порция.

Снимка 400351

Източник: iStock

И за да направим тези на пръв поглед сложни изчисления не ни трябват кухненски везни, а само двете ни ръце. А в резултат сме по-здрави и дори спестяваме пари. 

Шепи

С една шепа можем да измерим точното количество ориз или макарони, които трябва да консумираме на едно ядене. И правилният отговор е - не повече от две шепи (между 65 и 75 грама). Това е в сурово състояние, а когато са сварени, оризът и пастата трябва да се побират в двете ни шепи, събрани заедно.

Пресните плодове измерваме в една шепа, като тук прегрешения са възможни, но е добре да са около 80 грама на един прием. Същото количество се препоръчва и за зеленчуците, въпреки че сигурно ни изглежда доста малко една шепа салата.

Снимка 400403

Източник: iStock

Зърнените закуски не бива да са повече от три шепи, които се равняват на 40-50 грама. Овесените ядки се измерват с шепа и половина. С пуканките лесно можем да се подхлъзнем, но не бива да надхвърляме трите шепи на едно хапване.

Длани, юмрук, пръсти

Парчетата пилешки гърди, свинският стек или гриловано филе от сьомга трябва да са големи колкото половината ни длан. 

Парчето сирене или кашкавал, което можем да консумираме наведнъж, е голямо колкото двата ни палеца, събрани един до друг.

Вареният картоф трябва да е с големина колкото юмрука ни.

Снимка 400404

Източник: iStock

Семената и ядките за едно хапване трябва да се събират в дланта ни.

И вечната дилема - колкото точно спагети да сложим. Свиваме палеца и показалеца на едната ръка, за дa образуват кръг, голям колкото монета от два лева. Това е за една порция.

Лъжици

Е, опираме и до малко помощни средства в измерването. Около две супени лъжици (или към 55 грама) е количеството хумус, от което се нуждаем.

Пластмасовите кутии и дали трябва да съхраняваме храната в тях

Трябва ли да държим храната в пластмасови кутии

Някои предупреждения, с които да се съобразим

Варените бобови култури измерваме в шест супени лъжици. Около четири супени лъжици трябва да е нискомасленото кисело мляко, което сме избрали за закуска например, предава Daily Mail.