Не само през зимата, но най-вече тогава, се нуждаем от силна имунна система, за да посрещнем всички предизвикателства. Вируси, бактерии, настинки и разни други заболявания, които искат да ни съборят на легло.

Аптеките изобилстват от хранителни добавки за подобряване на защитните сили на организма, но не е ли по-добре да си набавим необходимото чрез храната? Имуностимулатори има десетки, най-вече сред плодовете и зеленчуците, но сега се спираме на гъбите.

Да, именно гъбите са една от изненадите, когато говорим за храни-имуностимулатори. Те, на първо място, имат високо съдържание на мед. Неговият недостиг в организма води до понижаване на белите кръвни телца, а това ни прави по-податливи на бактериални и вирусни инфекции.

Снимка 393302

Източник: iStock

Гъбите подобряват и храносмилането - благодарение на полезните бактерии в състава си. Фитонутриентите в тях имат антиоксидантно действие и противовъзпалително действие.

Колко често да ядем гъби

Поне два пъти в седмицата е отговорът на специалисти по здравословно хранене. И всяка консумацията трябва да е на поне четири средно големи или десетина малки гъби, за да си набавим полезните вещества в достатъчно количество, пише Express.

Най-полезните за имунната система

От хилядите видове гъби, едва двайсетина се използват в кулинарията. И няколко от тях се славят като най-подходящите за повишаване на имунитета. Тъй като повечето са доста екзотични, най-добре да се спрем на гъбите шийтаке, които лесно можем да намерим у нас.

Снимка 393299

Източник: iStock

При тестове, включващи ежедневна консумация в малки количества на този тип гъби, е установен значителен ефект върху защитните сили на организма. Към т.нар. медицински гъби спадат още видовете рейши и майтаке.

Домашният ябълков оцет и ползите за здравето

Домашният ябълков оцет - напитка за здраве

Ползите са много

Ако не искаме да ги консумираме в чинията си или ни е трудно да си ги набавяме, вече могат да се намерят и хранителни добавки, в които гъбите са изсушени и стрити на прах.