Знаем, че фибрите са полезни за храносмилането. Но знаем ли, че недостатъчният им прием може да ни скъси живота?
Именно до този извод се стига в доклад на Световната здравна организация, събиращ на едно място повече от 230 предишни изследвания с над 200 хиляди участници. Според него хората, които консумират достатъчно количество фибри, намаляват цели три пъти риска от ранна смърт.
Източник: iStock
Учените извеждат и един сериозен проблем - че все повече хора не си набавят достатъчно фибри, а основната причина за това са всевъзможни модерни диети, които изключват приема на храни, богати на тях. Това са предимно нисковъглехидратните хранителни режими.
Друга причина за големия брой хора, страдащи от недостиг на фибри, е все по-голямата консумация на преработени храни, с които голяма част от полезните вещества се губят.
Източник: iStock
Според учените, трябва да консумираме поне 30 грама фибри на ден. Тогава рискът от ранна смъртност е с 24% по-нисък от при хората, които консумират едва осем грама фибри. Ако пък дневният ни прием е 35 или повече грама, рискът е двойно по-малък.
За да си набавим всички тези фибри обаче, трябва да ядем пет порции плодове или зеленчуци на ден, няколко пълнозърнести бисквити, две филии пълнозърнест хляб и един цял картоф, пише Daily Mail.
Според учени, работили по доклада, той е повратен момент в разбирането за здравословно хранене и за фибрите като неизменна част от него. Това, че ни гарантират по-дълъг живот, е свързано със способността им да регулират нивата на холестерол и кръвна захар, както и с предпазването от сърдечни удари и рак на дебелото черво.