Един от най-хитовите трендове сред храните в момента е свързан с черния цвят. Тази неостаряваща класика в света на модата прави все по-смели стъпки в кулинарията. И определено й се получава.
Всичко започна с черния сладолед. От година-две той може да се намери в различни точки на света, но не и в България. САЩ, Англия, Холандия и много други страни са полудели по леденото изкушение с доста необичаен цвят, а снимките му стават хит в социалните мрежи.
Източник: Instagram / Kelsey
Именно оттам идва всичко - идеята за различност. Розов и син сладолед всички сме виждали, но черен... В повечето случаи се използва органичен въгленов прах, добит от кокосови люспи.
Но някои заведения стигат много по-далеч с експериментите и добиват характерния черен цвят на различни ястия, използвайки активен въглен. Това е нож с две остриета.
Източник: Instagram / Wero
Много се пише и говори за едва ли не магичните свойства на черния прах за прочистване на организма. Но трябва да сме много внимателни, защото не се знае нашият как ще реагира.
Количествата, които се ползват в ястията, са малки и се считат за безопасни. Затова може да не се лишаваме от възможността да снимаме черната вкусотия в чинията си, ако ни се отдаде възможност да опитаме подобна.
Източник: Instagram / Dian Imelda Ardian
По-безвредният вариант за оцветяване на храни в черно е мастилото от сепия. То може да се намери у нас и ни дава възможност да си приготвим черен хляб, черна паста, черна пица или черно ризото.
Хит у нас в момента са бургерите с черно хлебче, които завладяха световния пазар преди повече от година. Черните ястия определено могат да ни заинтригуват най-вече заради нетрадиционната си визия. А дали и вкусът е толкова забележителен, това е друг въпрос.
Източник: Instagram / Dian Imelda Ardian
Друга тема са и черните напитки, които също набират все повече популярност. И говорим не само за коктейли с цвят и добавка от въглен. В някои заведения се предлагат и кафе специалитети, решени в цвят черен.