Чаят носи след себе си дълъг списък от ползи за организма. Като изхвърлянето на токсините, подобряването на циркулацията на веществата или пък силното му действие като антиоксидант. Да не забравяме, че е и без калории.

Чайовете, които успешно заместват кафето

Чайовете, които успешно заместват кафето

И не, не са само за зимата

И това са само някои от причините, поради които през последните години чаят печели все повече любители, а пиенето му се смята за устойчива тенденция. Затова и разнообразието от видове е огромно. Просто трябва да изберем най-подходящия за всеки момент от деня, за да се възползваме максимално от неговите качества.

Черен чай за закуска

Черният чай е отличен заместител на сутрешното кафе. Той съдържа най-голямото количество теин - същата съставка като кофеина, но без усещането за тревожност и нервност, характерни за кафето.

Снимка 391592

Източник: iStock

Тази инфузия на кехлибарен и интензивен аромат може да се превърне в голям съюзник, който да активира и генерира повече бдителност и концентрация.

Червен чай преди обед

Всички знаем, че макар и да сме закусвали, след като сме станали, преди да му дойде времето на обяда, гладът става трудно контролируем. Напитката, която ще ни помогне да презаредим батериите, освен че ще премахне усещането за глад, е именна червеният чай.

Снимка 391591

Източник: iStock

Той пречиства на тялото, укрепва имунната система, стимулира умствената активност и активира метаболизма.

Мента след обедно ядене

Тежко храносмилане, киселини и подуване - много хора страдат от някои от тези симптоми след хранене.

Снимка 391595

Източник: iStock

В този случай най-добрият вариант е да си направим един чай от мента. Той спомага за намаляване на червения дискомфорт.

Бял чай за следобедна закуска

За следобеда е добре да изберем ароматни и меки инфузии като белия чай например. Той е леко окислен вид чай, който расте и се отглежда основно в Китай. Поради общия си растителен произход, белият чай споделя много от химическите свойства и здравословните ефекти на другите видове, но е по-богат на антиоксиданти.

Снимка 391594

Източник: iStock

Можем да изберем и други алтернативи като ройбос. Него, както съветват от Hola, може да пием с малко мед.

Маточина преди лягане

За след вечеря трябва да изберем чай с успокояващи свойства, които да помогнат да се подготвим за почивка и сън. В този случай маточината е отличен избор.

Снимка 391596

Източник: iStock

Това е растение съдейства както за цялостно отпускане на тялото, така и за подобряване на храносмилането, и ни осигурява една отлична почивка.