Макар повечето от нас да не сме фенове на брюкселското зеле, то е един от зеленчуците, който задължително трябва да добавим към нашата диета. Ето защо.

Защитава от рак

Някои изследвания твърдят, че брюкселското зеле има особен потенциал за борба с рака. Виновен за това му реноме е високият брой антиоксиданти, предотвратяващи вредните свободни радикали, които допринасят за болести като рака.

Проучвания от 2008 г. твърдят, че брюкселското зеле предпазва клетките от канцерогени и от оксидативни ДНК увреждания, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се докаже с категоричност.

Високо съдържание на фибри

Фибрите са важни не само за нормалното и редовно функциониране на червата, но те и подобрят холестерола, регулират нивата на кръвната захар и помагат за предотвратяване на заболявания като диабет, сърдечни проблеми и рак на червата.

В 100 грама брюкселско зеле има 3.5 грама фибри, което е абсолютно достатъчно за необходимата дневна доза.

Богато на витамини и хранителни вещества

Едно от най-хубавите качества на малките зелчици е богатото им съдържание на хранителни вещества, минерали и важни витамини.

Снимка 319419

Източник: iStock

Освен фибри, брюкселското зеле съдържа и витамин К, който помага на кръвта да се съсирва, витамин С - необходим за растеж и възстановяване, и витамин А - добър за зрението и здравето на очите.

Високо е и съдържанието на фолиева киселина, която пък е важна за производството и поддържането на червени кръвни клетки, както и манган - основно хранително вещество за оптимално здраве на мозъка.

Ниско съдържание на калории

Половин чаша (или 78 грама) брюкселско съдържа само 28 калории - причината, поради която често намираме зеленчука, включен в рецепти за отслабване.

Разбира се, всичко зависи от начина, по който го приготвяме - задушено с масло и бекон брюкселско зеле никога няма да бъде супер здравословно, но добавянето му към салатата, е добър начин да извлечем нискокалоричните му качества.

Достатъчно омега-3 мастни киселини

За всички вегани, които отказват да ядат мазни риби, набавянето на достатъчно омега-3 е предизвикателство.

Тези мастни киселини са от решаващо значение за здравето на мозъка, а така спомагат за забавянето на когнитивния спад и борбата срещу депресията и тревожността.

Снимка 389094

Източник: iStock

Брюкселското зеле е брилянтен източник на омега-3 мастни киселини, като съдържа около 135 мг на всеки 78 грама зеленчук.

Полезно за здравето на костите

Благодарение на високото съдържание на витамин К, брюкселското зеле е идеално за костите.

Проучванията установяват, че този основен витамин е полезен за увеличаване на костната плътност и ограничаване на фрактурите при пациенти с остеопороза, както и за намаляване на риска от костни увреждания при жени в менопауза, пишат от Independent.