Как става така, че въпреки че постоянно ядете, често чувствате глад?

Това се дължи на храните, които консумирате - някои от тях наистина могат да ви оставят по-гладни от преди похапването им.

Разгледате нашите 5 +1 храни и напитки, които най-добре би било да избягвате, ако искате да се чувствате нахранени.

Изкуствени подсладители

Снимка 328522

Източник: iStock

Диетичната кола може да не съдържа калории, но и няма силата да ви нахрани.

Нискокалоричните храни без захар често са "натоварени" с изкуствени подсладители, които не са задължително здравословна алтернатива на захарта. Всъщност изкуствено сладките храни карат човек да огладнява и да иска още.

"Изкуствените подсладители водят до примамливо желание да ядете повече, a през цялото време получавате малко или никакво удовлетворение", обяснява диетологът и физиолог Kathleen Alleaume, цитирана от Independent.

"И реалността с наличието на подсладители (както при всички добавки) показва, че храната е силно преработена и най-добре да се избягва в големи количества", съветва диетологът.

Салати

Снимка 328523

Източник: iStock

Не всички салати, но тези с листни зеленчуци, обикновено предизвикват огладняване малко след като сте се нахранили.

За да сте сигурни, че ядете балансирано, включете в ястието си здравословните киноа или кафяв ориз, сладки картофи, протеини (пиле, нахут или риба) и здравословни мазнини като авокадо.

"Всяко хранене без тези компоненти вероятно ще ви накара да търсите следващото малко след консумацията на салатата", казва Alleaume.

Сокове

Снимка 328525

Източник: iStock

Соковете са пълни с витамини, но са и с високо съдържание на захар и ниско съдържание на фибри, мазнини или протеини.

Тялото абсорбира течността, особено фруктозата (плодовата захар), по-бързо, но не предизвиква нужното засищане, каквото ще получите, ако се храните с твърда храна.

Крекери

Снимка 328526

Източник: iStock

Макар че мислите, че няколко бисквити са добра нискокалорична закуска, мнозинството от тях са предимно прости въглехидрати, което означава, че те бързо се поглъщат от тялото и ви карат да искате повече.

За да направите леката си закуска по-задоволителна, Alleaume препоръчва към крекерите да добавите масло от ядки, авокадо или рикота.

Солени снаксове

Снимка 328527

Източник: iStock

Има причина баровете често да дават безплатни ядки, чипс и бисквити - солените храни карат хората да ожадняват. И често се случва организмът да бърка жаждата с глад.

Алкохол

Снимка 328528

Източник: iStock

Алкохолът е пълен с калории, а след консумацията му у повечето от хората той оставя желание да ядат.

"Изследванията показват, че алкохолът превключва и мозъка в режим на глад, като увеличава апетита", споделя диетологът и физиолог Kathleen Alleaume.

Това е една от причините защо пържените картофи след няколко питиета са винаги по-апетитни.