Как става така, че въпреки че постоянно ядете, често чувствате глад?
Това се дължи на храните, които консумирате - някои от тях наистина могат да ви оставят по-гладни от преди похапването им.
Разгледате нашите 5 +1 храни и напитки, които най-добре би било да избягвате, ако искате да се чувствате нахранени.
Изкуствени подсладители
Източник: iStock
Диетичната кола може да не съдържа калории, но и няма силата да ви нахрани.
Нискокалоричните храни без захар често са "натоварени" с изкуствени подсладители, които не са задължително здравословна алтернатива на захарта. Всъщност изкуствено сладките храни карат човек да огладнява и да иска още.
"Изкуствените подсладители водят до примамливо желание да ядете повече, a през цялото време получавате малко или никакво удовлетворение", обяснява диетологът и физиолог Kathleen Alleaume, цитирана от Independent.
"И реалността с наличието на подсладители (както при всички добавки) показва, че храната е силно преработена и най-добре да се избягва в големи количества", съветва диетологът.
Салати
Източник: iStock
Не всички салати, но тези с листни зеленчуци, обикновено предизвикват огладняване малко след като сте се нахранили.
За да сте сигурни, че ядете балансирано, включете в ястието си здравословните киноа или кафяв ориз, сладки картофи, протеини (пиле, нахут или риба) и здравословни мазнини като авокадо.
"Всяко хранене без тези компоненти вероятно ще ви накара да търсите следващото малко след консумацията на салатата", казва Alleaume.
Сокове
Източник: iStock
Соковете са пълни с витамини, но са и с високо съдържание на захар и ниско съдържание на фибри, мазнини или протеини.
Тялото абсорбира течността, особено фруктозата (плодовата захар), по-бързо, но не предизвиква нужното засищане, каквото ще получите, ако се храните с твърда храна.
Крекери
Източник: iStock
Макар че мислите, че няколко бисквити са добра нискокалорична закуска, мнозинството от тях са предимно прости въглехидрати, което означава, че те бързо се поглъщат от тялото и ви карат да искате повече.
За да направите леката си закуска по-задоволителна, Alleaume препоръчва към крекерите да добавите масло от ядки, авокадо или рикота.
Солени снаксове
Източник: iStock
Има причина баровете често да дават безплатни ядки, чипс и бисквити - солените храни карат хората да ожадняват. И често се случва организмът да бърка жаждата с глад.
Алкохол
Източник: iStock
Алкохолът е пълен с калории, а след консумацията му у повечето от хората той оставя желание да ядат.
"Изследванията показват, че алкохолът превключва и мозъка в режим на глад, като увеличава апетита", споделя диетологът и физиолог Kathleen Alleaume.
Това е една от причините защо пържените картофи след няколко питиета са винаги по-апетитни.