През последните седмици пожарите в Сибир и Южна Америка приклещиха съзнанието на всички хора на планетата, създавайки усещане, че светът ни стремглаво върви към екологична катастрофа.

Не е ли странно обаче, че говорим за пожари навсякъде, но не и на територията на най-горещия континент на Земята - Африка?

Странно е, но липсата на диалог по темата далеч не означава, че в Африка околната среда в по-добро състояние от тази в амазонската джунгла, дори напротив.

От NASA и Weather Source разкриват, че в дните на 22 и 23 август на територията на Ангола и Конго са бушували в пъти повече пожари, отколкото в Южна Америка.

Червената маркировка обозначава локациите на пожарите на двата континента

Източник: NASA

Червената маркировка обозначава локациите на пожарите на двата континента

В рамките на 24 часа само в Ангола са били преброени над 7000 горящи локации, докато в Конго броят на пожарите е бил над 3000.

През същия период в Бразилия и Боливия, най-силно засегнатите от пламъци държави, са били докладвани общо около 2700 случая на пожар.

Ако прибавим към африканската бройка и броя на пожарите в Замбия, които надминават 1000, ситуацията в Южна Америка започва да изглежда доста по-лека.

Амазонка, пожарът в тропическите гори и какви са мащабите на бедствието

Амазонка гори, целият свят изгаря

Белите дробове на планетата са в пламъци

За момента огънят в Африка обхваща предимно сухите савани, но всеобщото притеснение е, че пламъците ще достигнат влажните джунгли на Конго, което би могло да доведе до сериозни загуби на дървесна маса.