След пожарът в сибирските гори, който все още не е потушен, светът обърна поглед към едно друго бедствие с рекордни размери - огнената стихия в тропическата гора на Амазонка, която продължава вече повече от седмица.

Амазонската джунгла, наричана още Амазония, е най-голямата екваториална гора в света с площ над пет милиона и половина квадратни километра. Попада в териториите на осем държави и има най-голямото биоразнообразие на планетата - над три милиона вид растения и животни.

Въпреки че в нея тече една от най-дългите и пълноводни реки в света - Амазонка, пожарите продължават да се разпростират, като на всяка минута се запалва нова площ, колкото един футболен стадион.

Те са най-вече в частта, намираща се в Бразилия, като половината от територията на страната е покрита от гъст дим. Но мащабът на пожарите е толкова голям, че се вижда ясно дори от Космоса.

Това научихме от последните сателитни снимки, разпространени от НАСА. Те дават различна перспектива на природното бедствие, което отново засяга всички нас. 

Снимка 439584

Източник: GettyImages

Амазонската джунгла произвежда 20% от кислорода за цялата планета, както и един от основните абсорбатори на въглероден диоксид. Процесът на фотосинтеза е много важен за климата на земята, а всички тези дървета в Амазония редуцират парниковите газове, които отиват в атмосферата.

Самите пожари също отделят огромно количество въглероден диоксид - няколко милиона тона. Тропическата гора в Амазонка често се нарича и "зеления океан", защото изпаренията от растенията увеличават влажността на въздуха, пише Forbes.

Сибирските гори, огромният пожар, глобалното затопляне и какъв ще е ефектът за всички нас

Защо сибирските пожари са проблем на всички

Как огънят засяга и нас

Биоразнообразието в джунглата също е сред основните потърпевши от огромните пожари. Растения и животни умират, без да може да се направи нещо по въпроса. А учените са нам мнение, че е изследван едва 1% от всички цъфтящи растения за техния лечебен ефект. Губи планетата, губим и ние...