Био - продуктите се разпознават лесно по тяхната емблема - зелен шестоъгълник. Всички те трябва да отговарят на високите стандарти за производство и качество, наложени в Европейския съюз.

Месо

Животните, отглеждани за месо живеят без излишен стрес, на открито, и се хранят с храни, които не са генномодифицирани и не съдържат антибиотици. Затова и в био - месото има по - голяма сигурност.

Риба


Нормите за екологична хранителна продукция важат и за аквакултурите.

Мляко и млечни продукти


Британски изследователи са установили, че в био - млякото и млечните продукти се съдържат 64% повече омега 3 мастни киселини, които намаляват риска от инфаркт, в сравнение с нормалното мляко. Хората с непоносимост към белтъка на кравето мляко имат възможност да използват като заместител соево (което не е генетично модифицирано) или оризово мляко.

Плодове и зеленчуци


Продуктите от традиционното производство съдържат по - голямо количество пестициди и по - малко витамини в сравнение с био - продукцията.

Яйца

Птиците, които снасят био - яйца, живеят на открито върху просторни площи и се хранят с фуражи, които не съдържат антибиотици и в някои случаи дори оцветители.

Вино


Производителите на био - вино не използват синтетични торове и пръскащи препарати при отглеждането му. Забранени са и добавките за вкус на виното, отглеждано в дървени бъчви.

Ресторанти

Вече има открити био - ресторанти, които следват традицията на популярната за съответния географски район етно - кухня.

Източник: zadoma.com