Био - продуктите се разпознават лесно по тяхната емблема - зелен шестоъгълник. Всички те трябва да отговарят на високите стандарти за производство и качество, наложени в Европейския съюз.
Месо
Животните, отглеждани за месо живеят без излишен стрес, на открито, и се хранят с храни, които не са генномодифицирани и не съдържат антибиотици. Затова и в био - месото има по - голяма сигурност.
Риба
Нормите за екологична хранителна продукция важат и за аквакултурите.
Мляко и млечни продукти
Британски изследователи са установили, че в био - млякото и млечните продукти се съдържат 64% повече омега 3 мастни киселини, които намаляват риска от инфаркт, в сравнение с нормалното мляко. Хората с непоносимост към белтъка на кравето мляко имат възможност да използват като заместител соево (което не е генетично модифицирано) или оризово мляко.
Плодове и зеленчуци
Продуктите от традиционното производство съдържат по - голямо количество пестициди и по - малко витамини в сравнение с био - продукцията.
Яйца
Птиците, които снасят био - яйца, живеят на открито върху просторни площи и се хранят с фуражи, които не съдържат антибиотици и в някои случаи дори оцветители.
Вино
Производителите на био - вино не използват синтетични торове и пръскащи препарати при отглеждането му. Забранени са и добавките за вкус на виното, отглеждано в дървени бъчви.
Ресторанти
Вече има открити био - ресторанти, които следват традицията на популярната за съответния географски район етно - кухня.
Източник: zadoma.com