Един от най-полезните начини за приготвяне на храната е готвенето на пара. Ястията, приготвени на пара, не се нуждаят от добавяне на мазнина, а освен това те позволяват на продуктите да запазят в най-голямо количество техните витамини и други ценни вещества.

Предлагаме ви няколко интересни и много полезни рецепти.

„Пръчици" от пуешко месо.

Продукти:
1 кг. пуешко филе, 12 филийки ръжен хляб без кората, 1ч.л. зехтин, сол на вкус, 150 гр. червени мариновани чушки, 1 пакетче чесън на прах, настърган кашкавал, малка връзка магданоз, 1,5 с. л. майонеза.

Начин на приготвяне:
Филето се намазва добро със зехтина. В тенджерата се наливат две чаши вода и на дъното се слага кошничка, върху която се поставя месото. То се вари под капак в продължение на 30-35 минути, докато побелее отвътре. Изважда се от тенджерата и се оставя да изстине за 15 минути.

Пуешкото филе се нарязва на тънки ивици и се посолява на вкус. В миксер се смесват кашкавалът, майонезата и чесънът на прах. С получената смес се намазва една от страните на 6 филийки хляб. Върху тях се поставят ивиците филе, а отгоре - нарязаните червени чушки. Останалите филийки хляб се посипват с нарязания на ситно магданоз. С остър нож всеки сандвич се разрязва на 3 парченца.
Ястието трябва да престои в хладилник поне 6 часа и се изважда непосредствено преди неговото сервиране.

Зеле с лук и кренвирши.

Продукти:
500 гр. зеле, 1 глава лук, 250 гр. кренвирши, сол на вкус, смлян чер пипер.

Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на полукръгове, а кренвиршите - на тънки кръгчета. Зелевите листа се измиват добре и се нарязват на ситни парченца (дебелите жили на листата се отстраняват).
В тенджера се наливат 2 чаши вода, поставя се кошница за варене на пара, в която се изсипва зелето. Добавят се кренвиршите и лукът, които трябва плътно да се притиснат към зелето.

Ястието се вари 20-25 минути, разбърква се веднъж. Сервира се върху голяма чиния. Посолява се, а накрая се добавя и черният пипер.

Пиле с мащерка.

Продукти:
4 пилешки гърди, 1 пилешки бульон, 4 с. л. кетчуп, сол, черен пипер, 4 стръка мащерка, 4 малки гъби, 1/2 зелена и 1/2 червена чушка, 200 гр. моркови.

Начин на приготвяне:
Кубчето бульон се разтваря в 85 мл вода, а след това се смесва с кетчупа. От 4 листа фолио се правят пликове, в които се поставят пилешките гърди, които се заливат с приготвения сос. Добавя се солта и черният пипер, по една клонка мащерка. Гъбите и морковите се поставят в отделен плик от фолио.
5 плика се поставят в тенджера и се готвят на пара в продължение на 25 минути.

Пудинг от птичи черен дроб.

Продукти:
150 гр. птичи черен дроб, 1 скилидка чесън, 2 яйца, 2 яйчени жълтъка, 1/4 връзка магданоз, 175 гр. сметана, сол, пипер.

Начин на приготвяне:
Чесънът се почиства и нарязва на ситно, поставя се в кухненски робот заедно с черния дроб и се смилат до получаването на еднородна смес. Добавят се яйцата, сметаната, ситно нарязаният магданоз, солта и пиперът. Сместа се изсипва във форма, която се покрива с фолио и се поставя в друг съд, пълен с вода. Ястието се вари в продължение на 25 минути. Сервира се с пресни домати.

Карфиол със соев сос.

Продукти:
400 гр. карфиол, 1,5 с .л. соев сос, 1/4 ч. л. лютив червен пипер, сол, 1/4 чаша пилешки бульон.

Начин на приготвяне:
В тенджера се налива 1 чаша вода, поставя се кошничка, в която се слага предварително измитият и разкъсан на розички карфиол, покрива се с капак и се вари 12-15 минути.
В малък съд се затоплят пилешкият бульон, соевият сос и пиперът. Непосредствено преди сервирането горещият карфиол се изсипва в голяма дълбока чиния и се залива със соса.

 

тя.bg