Ароматна салата от патладжани и домати

порции: 4

подготовка: 10 мин; плюс време за отцеждане

приготвяне: 15-20 мин; лесно; не се замразява; супер здравословно; добър източник на витамин С.

Тази чеснова салата трябва да се поднася топла или със стайна температура, но не и охладена в хладилник.

продукти:

1 голям патладжан, нарязан първо на четвъртинки по дължина, а след това на хапки

2 с.л. зехтин

250 г чери домати

по една малка връзка джоджен и широколистен магданоз, листата едро нарязани

за дресинга:

1 с.л. зехтин

1 с.л. балсамов оцет

сокът от ½ лимон

1-2 скилидки чесън, смачкани

щипка смлян кориандър

приготвяне:

1. Изсипете патладжана в гевгир, поръсете със сол и затиснете парчетата с купа, в която има някаква тежест (затворена консерва). Оставете така 30 мин, докато изтече горчивият сок. Междувременно пригответе дресинга, като смесите всички съставки за него, и го оставете настрани.

2. Изстискайте с ръце останалия в патладжаните сок и ги почистете от солта. Загрейте зехтина в тиган с дебело дъно и леко запържете парченцата, докато станат златистокафяви от всички страни. Тъй като те поемат мазнина много бързо, важно е да ги обработвате на ниска температура, така че да омекнат и да потъмнеят, без да е необходимо да добавяте още зехтин.

3. Изсипете парченцата патладжан в плитка купа и ги оставете на топло. Сложете чери доматите в горещия тиган за кратко, докато омекнат, след което ги добавете към патладжана. Поръсете с магданоза и джоджена и залейте с дресинга. Разбъркайте леко и поднесете.

хранителна информация за порция: 106 ккал; 2 г протеини; 5 г въглехидрати; 9 г мазнини; 1 г наситени мазнини; 3 г влакнини; 5 г захар; 0,03 г сол.

 

Пушено пюре от патладжани

порции: 4; лесно могат да се удвоят;

подготовка: 5 мин;

приготвяне: 30 мин; лесно; не се замразява

Супер здравословно

Това пюре е много подходящо за гарнитура към печени меса или пиле, както и отличен обяд за вегетарианци с няколко филийки препечен хляб.

продукти:

2 средно големи патладжана

сокът от 1 лимон

2-3 скилидки чесън, смачкани

150 г гъсто кисело мляко

1 малка връзка копър, нарязан без стъблата

приготвяне:

1. Загрейте грила или скарата на най-високата степен. Нарежете патладжаните на половинки по дължина и ги изпечете за 25 мин, като периодично ги обръщате, докато вътрешността им омекне (кожата остава твърда). Свалете ги от огъня и ги оставете да изстинат толкова, че да можете да продължите работата с тях.

2. С помощта на остър нож нарежете вътрешността и я извадете с лъжица. Поставете я в купа и я намачкайте с вилица, докато получите плътна каша. Добавете лимоновия сок и чесъна и разбъркайте добре. Изсипете в купата киселото мляко и копъра. Подправете със сол и пипер и поднесете пюрето, докато е още топло.

хранителна информация за порция: 77 ккал; 4 г протеин; 6 г въглехидрати; 5 г мазнини; 2 г наситени мазнини; 3 г влакнини; 5 г захар; 0,07 г сол.

Съвет

Патладжаните, наричани още сини домати, са податливи на натъртване и бързо изсъхват, така че при покупка избирайте гладки, лъскави и ненаранени. По традиция патладжаните се солят и отцеждат, за да се премахне горчивият им сок, който се дължи на веществото соланин, но вече има сортове, които нямат този неприятен вкус. Въпреки това, ако ще ги пържите, по-добре ги посолете, за да им попречите да поемат прекалено много мазнина.

 

Рецептата е предоставена от списание GoodFood