Полезните им свойства се дължат на високото съдържание на антиоксиданти. Учените за първи път насочват вниманието си към цитрусовите плодове. В изследването участвали хиляди жени, но според изследователите полезните свойства на портокалите и грейпфрутите се отнасят и за мъжете.

Изследователите от Медицинския колеж в Норич към университета в Източна Англия изследвали защитата на флавоноидите, вид антиоксиданти, присъстващи в плодовете, зеленчуците, черния шоколад и червеното вино, пише БГНЕС.

За целите на изследването били използвани данни от последните 14 години на 69 622 жени, които отговаряли на всеки четири години на въпроси за приеманото количество храна, както и консумацията на плодове и зеленчуци.
Учените установили, че жените, които консумирали големи количества флаванони, една от шестте основни съставки на флавоноидите, намалили риска от инсулт с 19% спрямо жените, които приемали по-малки количества.

За най-високи нива на флаванони се приемат около 45 милиграма на ден. Чаша портокалов сок осигурява между 20 и 50 милиграма в зависимост от обработката и условията за съхранение.

В изследването, публикувано от в. "Stroke", флаваноните идвали главно от портокали и портокалов сок (82%) и от грейпфрут и сок от грейпфрут (14%). Специалистите обаче съветват хората, които искат да увеличат приема си на цитрусови плодове, да ядат повече цели плодове, вместо да пият сокове заради високото съдържание на захар в плодовите сокове.