Може би сте попадали на него в сектор Екзотични плодове на местния супермаркет. Или е бил част от магията на някое далечно пътуване.

На вид е като гигантски грейпфрут - теглото на най-големите екземпляри стига 8 кг. Всъщност има предположения, че именно помело в кръстоска с портокала са родители на последния.

Помело или шедок произхожда от Изток. Белите цветове на този плод се използват в парфюмерията - имат силен и привлекателен аромат.

Симпатичният дебеланко е най-големия цитрус. Но за ралика от грейпфрута има по-мек вкус, макар и да не е толкова сочен като киселия си роднина. Има дебела кора, с доста широка и грапава бяла част под нея, която трябва да се отстранява, защото горчи. Но когато най-сетне бъдат премахнати тези препятствия, месото на плода е с бял или розов цвят. В различните сортове има от почти никакви до доста много малки семчици.

Обикновено се консумира суров, но някои кулинари го правят на сладка, конфитюри, сиропи, салати и предястия. Като цяло важи правилото, че може да замени грейпфрута в повечето рецепти. Когато избирате плода гледайте да е без драскотини и натъртвания. Може да го съхранявате около седмица в хладилника.

И сега хубавата част - в 150 г помело (около 1/4) - има 60 калории, няма холестерол, мазнини и натрий. За сметка на това съдържа около 130 % от препоръчителната дневна доза витамин С и е добър източник на калий, т.е. полезен е за сърцето.

Екстрактът от семената на този плод е с антибактериални и антиоксидантни свойства. Вече изпитвате симпатии към него, нали?

В Югоизточна Азия някога са използвали ципите около месото на плода за лечение на упорита кашлица и за борба с епилептични припадъци. И до днес помело се ползва със симпатии в Китай, където го тълкуват като знак за благополучие и добър късмет- хубави пожелания ще се сбъдват на този, който го яде.

gladen.bg