Какви са разликите между портокалите и другите подобно изглеждащи оранжеви плодове? Ако бихте искали да знаете отговора, вижте фактите. Всички тези плодове са първоначално култивирани в Китай и се водя цитруси.
1. Клементината е по-малък портокал с тънка кора и лесно се бели. Често има лъскав блясък и тръпчив вкус. Отглежда се в целия свят и се твърди, че е кръстен на отец Пиер Клемент, който по невнимание отглеждал тези плодове в градината си.
2. Портокалът е кръстоска между помело и маднарина като първоначално е бил култивиран в Китай, но е бил намерен да расте в тропически и субтропически климат. Плодовете са сладки, с много ароматна кора, която често се използва в кулинарията.
3. Сацумата идва от японската провинция, която има същото име. Плодът там е познат още като Микан. Известен е от 15 век и е с отпусната кожа, която се бели лесно. Може да бъде както много сладък, така и много горчив. Най-често се намира без семки.
5. Тангерината е с твърда кожа и се бели най-трудно. По-сладък е от останалите и се използва често в салати или за салатен дресинг. Плодът е кръстен на пристанище в Тунис (Танжер), където първоначално са били внесени мандарини.
Знаете ли че?
- Христофор Колумб разпространява цитрусите по света?
- Цитрусите премахват черни точни, избелват зъбите, укрепват ноктите и помагат при напукани устни.
- Те са естествен антиоксидант, който забавя стареенето на кожата.
- Средно на година един човек в България, изяжда около 21 кг портокали./Lifestyle.bg