Всеизвестно е, че плодовете и зеленчуците осигуряват редица ползи за здравето - от стимулиране на имунната система до намаляване на апетита за мазни храни.

Сред полезните продукти обаче има и "вълци в овча кожа" - такива, от които се дебелее. Именно тях разобличава мащабно американско проучване, цитирано от в. "Сънди експрес", пише Дарик.

За целите му специалисти от Колежа по обществено здравеопазване към Харвардския университет са анализирали данни за над 130 000 американци, чиито хранителни навици са изследвани в продължение на повече от две десетилетия.

Изследователите са установили, че въпреки здравословните й качества, почитателите на сладката царевица, които редовно я похапват, са най-застрашени да се сдобият с някой и друг килограм излишно тегло.

В списъка следва "малкият зелен вредител" - грахът. Всекидневната му консумация е свързана с нежелан "бонус" - половин наднормен килограм.

Сред плодовете и зеленчуците, които, колкото и да са полезни, застрашават стройните форми на почитателите си, са също картофите, зелето, лукът, прасковите, гроздето и бананите. Естествено, за да сте застрашени трябва да ги консумирате в прекомерни количества.

Яжте тези храни, за да изглеждате по-млади

Яжте тези храни, за да изглеждате по-млади

Учудващо е, но една бира дневно помага за...

На другия полюс са плодовете и зеленчуците, помагащи на любителите си да отслабнат. Първенец в това отношение са боровинките. Хората, които редовно ги похапват, могат да разчитат на успешно преборване с един излишен килограм. Като продукти с подобни качества специалистите възхваляват още карфиола, сливите и крушите.