Поредицата ни с нетрадиционно приложение на бирата продължава. Макар и традиционно коктейлите да се правят с дестилиран, а не ферментирал алкохол, възможни са и изключения. Ето едно от по-популярните.
Black Velvet или "Черно кадифе" е създаден официално през 1861 в Лондон. Поводът е смъртта на принц Алберт, съпругът на кралица Виктория. Простата идея е била, че черното символизира цвета на лентите на ръцете на опечалените.
Легендата твърди, че коктейлът бил любимото питие на Ото фон Бисмарк, поглъщащ по половин литър всеки ден, поради което в Германия той е известен като коктейл Бисмарк.
Двете основни съставки на коктейла са винаги едни и същи- тъмна бира (трационно Guinness) и шампанско (или друго пенливо вино).
Известно разногласие съществува около това каква чаша да се използва- за шампанско или бирена халба. Предполагам зависи от това колко ви се пие, макар първият вариант да е по-красив за окото.
Начинът на приготовление е прост:
Пълните половината чаша със студената бира.
Бавно и внимателно доливате шампанското до ръба на чашата. Така различната гъстота на двете напитки ще позволи те да останат на два отделни слоя.