Древната наука за живота Аюрведа има лесно обяснение – всеки сезон има свой преобладаващ елемент. През лятото това е горещият елемент пита – огън. Така, за да намерим баланс между огъня в природата и елемента пита в храните, естествено се отдръпваме от лютивите и тежки храни и се насочваме към леките и успокояващи храносмилането храни, пише nbox.bg.
Природата ни е дарила с достатъчно храни, които да използваме като климатик за тялото и душата: плодове и зеленчуци богати на вода, ароматни билки като мента и кориандър, прясно сирене, кисело мляко.
Само горещите храни могат да съхранят здравето според Аюрведа. Горещата храна помага на храносмилателната система, докато студената ѝ пречи. Разбира се, древната наука няма предвид, че храните, които се консумират, трябва да са с точно определена температура. Подходът към храненето в Аюрведа е базиран на това към кой телесен тип (доша) принадлежите.
Основните типове са 3 (вата, пита и капха), но има и смесени. Спрямо този тип на вас ви се полагат определени храни, които се наричат горещи.
- Най-подходящите храни за тези хора са: от зърнени и бобови – пшеница, зеленчуци – всички освен суров лук и картофи, плодове – всички освен ябълки, круши, пъпеш, ядки, млечни продукти-всички млечнокисели.
Пита: Хора със средно телосложение и добре развита мускулатура. Светла кожа, често обсипана с бенки и лунички, меки светли или червеникави коси. Чертите на лицето са умерено изразени, очите са най-често са светли, а носът - прав.
- Храните са следните: зърнени и бобови – всички освен царевица, зеленчуци – всички сурови зеленчуци освен лук, плодове – всички освен цитрусови, ядки - не се препоръчват, млечни продукти – всички освен млечнокиселите, сладкиши-мед.
- Най-подходящите храни за този тип хора: зърнени и бобови – царевица, соя, зеленчуци – всички, но не сурови, а задушени, плодове – ябълки и круши, ядки – не се препоръчват, масло – слънчогледово и царевично (ограничено), млечни продукти – не се препоръчват.