Изчервяването в неудобни ситуации е способност, която е уникална за човешкия вид. Всъщност тя е защитен механизъм на симпатиковата нервна система, който носим от древността, когато езикът не е бил достатъчно съвършен, за да обясним точно какво чувстваме. 

Чарлз Дарвин дори е определил изчервяването като "най-странният и най-човешкият метод на изразяване". 

Снимка 417794

Източник: iStock

Въпреки че знаем в какви ситуации повечето от нас придобиват цвета на зрял домат, медицината все още се бори да обясни напълно механизмите и причините за явлението. 

Смята се, че в миналото изчервяването е служело, за да изрази искреността в чувствата ни на съжаление и срам - когато не сме могли да направим това по вербален път, или просто не сме имали времето за него. Все пак е трябвало и да се пазим от големи котки, че и камъни да дялкаме...

Учените са успели да установят, че почервеняването на лицето е предизвикано от скок в адреналина и разширяване на кръвоносните съдове с цел ускоряване на потока от кръв и циркулация на повече кислород.

Интересното е, че единствената друга част в тялото ни, която почервенява, е тъканта, която изгражда стомашните стени. 

Снимка 417796

Източник: iStock

Това откритие е свидетелство за това, че стомахът е неразривно свързан с някои първични защитни механизми, които не можем да контролираме на съзнателно ниво. 

Така учените правят заключението, че състоянието на милиардите бактерии в стомаха регулира как нервната ни система реагира на ситуации и явления, които са извън капацитета на съзнателната мисъл и човешкия разум.

Разликата в бактериите обяснява и защо някои хора остават "равни" и хладнокръвни в някои ситуации, в които други биха почервенели веднага.