Установено е, че при някои животни, мозъкът има подобни на човешките когнитивни пътища, които позволяват елементарна математическа ориентация. Казано с други думи, някои животни могат да броят и притежават концепция за брой и числа.

Повечето от тях са различни видове маймуни, но е известно, че дори мечките и рибите имат известна доза талант в математиката. 

Аутай е 14-годишен женски слон от Япония, който вкарва вида си в редиците на животните-математици. 

Снимка 391184

Източник: Springer

Не е като да решава логаритмични уравнения, но животното показва, че ясно може да различава количествени разлики в две отделни групи предмети.

Посредством тъч екран, който Аутай е била специално обучена да ползва сама, тя е успявала да разпознае коя купчина банани, дини или ябълки на екрана съдържа повече бройки. 

Учените са задавали задачата на слона по различни начини, така че да се уверят, че животното не посочва просто по-голямата на обем купчина. 

Всички купчини са съдържали не повече от 10 броя от съответния плод, а слонът е успявал да посочи най-голямата в над 2/3 от случаите. 

Ракът при слоновете - каква е причината да не се разболяват

Защо слоновете не се разболяват от рак

Тайната, която се крие в гените

Това всъщност е и първото проучване от подобен характер, което не борави с приблизителни изчисления, а конкретизира приликите с човешките математически механизми.

Африканските слонове, убийствата заради бивни и как оцеляват

Защо на слоновете вече не им растат бивни

И каква е нашата вина