В желанието си да бъдем господари на природата и да се разпореждаме дори там, където не ни е работата, накарахме много животински видове да страдат. Други направо избихме. А животните принципно са доста приспособими към околната среда - за да оцелеят, някои сменят козината, други разцветките си и в опит за бягство от опасността, се сливат с околната среда. Но колкото и драстични да са мерките, явно са недостатъчни.

Слоновата кост е ценна ценна стока от стотици години, защото се вярва, че има лечебни свойства за редица заболявания. Но избиването на слоновете с цел търговия вече добива нови размери. Те се обстрелят от самолети и малки хеликоптери, дебнат се отвисоко и нямат почти никакъв шанс да се скрият заради големите си размери.

Снимка 391003

Източник: iStock

И това изисква крайни мерки в борбата за оцеляване. Учени, работещи на терен в Мозамбик и изследващи генетиката на слоновете, са установили, че броят на големите животни, които се раждат без бивни и остават така цял живот, се увеличава постоянно в последните години.

Явлението се забелязва при женските индивиди. Преди години едва 2-4% от тях са без бивни. Сега бройката се е увеличила до над 30% и ще продължава да расте. Така се стига до извода, че бракониерството повлиява не само на популацията на африканските слонове, и на тяхната еволюция, пише Business Insider.

Ракът при слоновете - каква е причината да не се разболяват

Защо слоновете не се разболяват от рак

Тайната, която се крие в гените

Тези слонове, които нямат бивни, не са привлекателни за ловците и успяват да оцелеят във враждебната среда. А това е поредното доказателство, че животните няма да се дадат толкова лесно и колкото и да си мислим, че сме господари на природата, това въобще не е така.