Изглежда логично, след като слоновете са толкова големи и телата им имат много повече клетки, отколкото по-малките животни, да се разболяват от рак по-често. Истината обаче е, че при тях се случва много рядко и учените се опитват да разберат защо.

Над 40% от американците са болни от рак и около половината от тях умират в следствие на болестта. В сравнение с хората, слоновете имат изключително нисък риск от заболяване. National Geographic прави изследване по тази тема, за да разбере причините.

Явлението при животни с големи размери, като слоновете, при които се наблюдава рак в по-нисък процент от по-малките, се нарича Peto's Paradox (Парадокс на Пето). Учените смятат, че са открили причината, която според тях се дължи на факта, че слоновете имат много повече гени P53.

Те са отговорни за потискането на раковите тумори. Човешките същества имат само едно копие от този ген, докато слоновете имат 23.

Снимка 335088

Източник: iStock

Интересно е, че P53 е известен също като "зомби" ген, защото е отговорен за процеса, който регулира клетъчната смърт. Когато една клетка в слона е с повредена ДНК, която обикновено води до рак, тя всъщност бива убита от P53 генния процес, който е в състояние да разпознае опасността, унищожавайки увредените клетки, вместо да ги остави да се увеличават, като правят свои копия.

При другите животни, а и при хората, се случва точно обратното - мутиралите клетки, които имат увредена ДНК, обикновено растат и се размножават. А когато увредените клетки са неконтролирани от организма по някакъв начин, продължават да образуват ракови тумори.

Снимка 383755

Източник: iStock

За да се предотврати това, слоновете имат друга полезна генетична разлика от хората. Те имат повече от гените, които създават инхибиторен фактор за левкемия (LIF). Специфичният LIF6 ген в слоновете блокира образуването на левкемия и други ракови клетки. Той е отговорен и за повишената плодовитост при слоновете.

LIF6 убива раковите клетки, но и благодарение на по-голямата плодовитост, за която е отговорен, спомага за появата на повече слонове, които да притежават и предават тази генетична характеристика.

А това съдейства за общото оцеляване на слоновете. Повечето бозайници имат само едно копие от LIF6 гена, докато слоновете имат до 11.

Комбинацията от P53 гена за разпознаване на лошите клетки и LIF6 гена, който помага за унищожаването им, е мощна сила, която намалява появата на рак при слоновете, пише The Richest.

Снимка 356375

Източник: iStock

Учените продължават да работят върху изследването, защото значението на информацията за факторите, които спират раковите клетки, е огромно. Тези открития могат в крайна сметка да се използват, за да се помогне на хората да се справят с рака.

Elephant Jungle Sanctuary - паркът на слоновете в Тайланд

Паркът на слоновете в Тайланд

С мисъл за животните, а не за туристите