Еднообразната храна, залитането в крайности, преяждането и висококалоричните продукти са най-честите грешки, които човек допуска, докато пости. Няма спор, че Великденските пости са полезни.

Но често този екстремен режим на хранене, може да доведе до проблеми. Първото и основно правило е, че постите се правят от хора без здравословни проблеми. И не за да отслабнат.

Най-важното е по време на режима да се приема разнообразна храна

Яденето все на едни и същи плодове и зеленчуци и прекаляването с тях води до липсата на важни вещества за организма като протеини и аминокиселини. Плодовете са богати на захари и наистина бързо засищат, но след тях още по-бързо се огладнява.

Зеленчуците имат по-голямо предимство - богати са на фибри. Но по-добре ще се почувстваме, ако към порцията с тях прибавите и малко сурови ядки. Така ще имаме повече енергия и няма да усетим глад толкова скоро.

Пресоляването на манджите и продуктите е много вредно

Месото и морските дарове са естествен източник на натрий. Но тъй като те са забранени по време на поста, а храните, които приемаме, често са безвкусни, ни карат лесно да прекаляваме със солницата.

При такива случаи не трябва да забравяме, че прсоляването води до много сериозни здравословни проблеми като високо кръвно налягане и увреждане на бъбреците. Допустими са малки количества морска или хималайска сол.

Така не само ще се овкуси храната, но и ще бъдат осигурени нужните минерали, за да може да поддържаме оптимален баланс на течностите в организма. Ако обичаме маслини, трябва да ги накисваме във вода, преди да ги ядете.

Сладкото в големи количества също не е полезно

Прекаляването с него е причина също за сериозни заболявания като диабет и затлъстяване. Затова, вместо да добавяме още лъжички захар в чая и кафето, било то и кафява, по-добре да хапнем плод.

Или да добавим бадемово мляко в менюто си. Ако ни липсва вкусът на шоколада, малко орехи или семки ще свършат чудесна работа. Учените са доказали, че нуждата от шоколад означава липса на магнезий, който се съдържа в големи количества в ядките.

Консумирането на прекомерно количество хляб води до умора

Филийка-две за закуска, после и на обяд и вечеря не само ще увеличат теглото ни, но и ще ни накарат да се почувстваме доста уморени. В скорошно проучване американският кардиолог Уилям Дейвис доказва, че консумирането на хляб води до хронична умора.

Той стига до извода заради генномодифицирания протеин, който се съдържа в днешните видове пшеница. "Употребата на хлебни продукти в голямо количество води до дефицит на фибри, а те са необходими за нормалното функциониране на мозъка", казва той.

Добра алтернатива е ръженият хляб без мая. Освен че не вреди, той ни помага да контролираме теглото си и да утоляваме чувството за глад, без да преяждаме с него.

Висококалоричните храни също са бич

И макар че постенето задължително не трябва да се прави с цел отслабване, това не означава, че не трябва да внимаваме с висококалоричните храни. Вярно е, че по време на режима не прибягваме към джънкфуд и вафлички, но има много други разрешени храни, с които може да увеличим теглото си.

Фибрите и протеините, които се съдържат в зеления грах, са много полезни, но и доста калорични. Авокадото също е пример за това. Макар че в него има много важни вещества за организма - като фибри, мазнини и мононенаситени мазнини, не забравяйте, че в едно средно голямо авокадо има 300 калории.

Това го прави и най-висококалоричния зеленчук изобщо. Ето и един трик, за да заситим глада си по време на пости:

Изпиването на пълна чаша вода преди хранене е един от най-добрите начини да ядем по-малко. Течността запълва голяма част от стомаха, така че по-бързо ще се почувстваме сити.

За да залъжем глада може да пием не само вода, а сок или фреш, които ще свършат същата работа. Но в никакъв случай не бива да ги заместваме с газираните напитки, студени чайове или кафе. Това са калории, от които тялото няма нужда. Ако водата не ви е вкусна, сложете й малко лимонов сок./Източник "24 часа"