Преди 10 години никой не беше чувал за шведския журналист и блогър Фредрик Бакман. След книги като "Човек на име Уве" (2012 г.), "Баба праща поздрави и се извинява" (2015 г.) и "Брит-Мари беше тук" (2016 г.) (от издателство Ciela) името му доби световна популярност.

„Къде си, Аляска?“, Джон Грийн и какво да очакваме от сериала

Какво да очакваме от сериала „Къде си, Аляска?“ по Джон Грийн

Голямата любов и още по-голямата трагедия в живота на един тийнейджър

Така очакванията към всяка следваща негова книга са все по-високи. Такива бяха и към "Бьорнстад" (2017 г.). А с тази наглед тинейджърска история Бакман оправда абсолютно всички.

Казваме наглед, защото главните действащи лица може и да са подрастващи, но случващото се далеч не е само за деца. И за всички фенове на книгата има страхотна новина. Тя е, че HBO подготвят сериал, базиран на "Бьорнстад".

Снимка 485747

Източник: HBO Nordic / Фотография Niklas Maupoix

Вече има и тийзър, който да запали любопитството ни още повече. Сериалът ще бъде от пет епизода и се очаква да го видим през октомври.

В тези епизоди ще разберем как една необмислена и жестока постъпка може да промени живота както на двама тинейджъри, така и на хората от Бьорнстад.

Джон Грийн, „Къде си, Аляска?“ и вдъхновението му за романа

Къде си, Джон Грийн?

Джон Грийн за книгата и сериала „Къде си, Аляска?“, за вдъхновението му и за това как се пишат романи

И то точно когато младежкият хокеен отбор на малкото градче е на крачка от класиране на националния полуфинал. Нещо, което вкарва голяма доза живец в иначе монотонното ежедневие на Бьорнстад.