Често когато една история от книга се пресъздава визуално като филм или сериал, резултатът не се харесва от зрителя-читател. Често дори го разочарова - до степен той да поиска адаптация на любимото му четиво да не съществува.

Разбира се, да визуализираш света на една книга е изключително трудна задача. Затова и в желанието си да угодят на всеки от нас и да пресъздадат това, което сме си представяли, докато сме поглъщали страница след страница, толкова студиа и продуценти се провалят.

Когато разбрахме, че Hulu правят сериал по "Къде си, Аляска?" на Джон Грийн, бяхме хем радостни, хем леко резервирани. Когато четохме романа, ни хареса. Малко ни е и яд, че остана в сянката на "Вината в нашите звезди" - заглавието, с което Грийн пожъна огромен успех. И сега искахме да видим нещо, което няма да ни разочарова.

Майлс Халтър (Чарли Плумър) не е като останалите 16-годишни тийнейджъри и има непривично за възрастта си хоби. Момчето обожава да чете биографиите на известни личности, но... винаги се стреми да разбира и какво са казвали точно преди да умрат.

И макар да знае последните думи на десетки известни личности, любимите му са тези на Франсоа Рабле. Минути преди да умре, френският писател казва нещо наглед простичко, но изпълнено с много смисъл: "Тръгвам да търся Голямото може би."

Вдъхновен от Рабле, Майлс също тръгва да търси своето "Голямо може би". Надява се да намери в гимназия "Кълвър Крийк". Проблемът е, че не е сред "популярните и готините" в училище, социализацията също не е сред силните му страни. Но пък точно в това се крие и чарът му.

В гимназията Майлс намира нови приятели - съквартиранта му Чип Мартин (Дени Лов) по прякор Полковника, Такуми (Джей Лий) и Аляска Йънг (Кристин Фросет). Сдобива се и с прякора Шиши, нищо че далеч не е пълен.

Типично по тийнейджърски четиримата тийнейджъри правят какви ли не щуротии, опитвайки се да не бъдат хванати от строгия, но справедлив учител, който всички наричат Орела (Тимъти Симънс).

Обграден от Полковника, Такуми и Аляска, Майлс разбира колко ценно може да бъде приятелството, с което и тотално променя разбиранията си за света. За това обаче най-голяма роля има Аляска.

А тя е едно от онези момичета, които правят каквото си поискат, има фалшива лична карта и купува алкохол и цигари. Смята, че жените трябва да бъдат еманципирани, а мъжете да ги уважават повече. Животът ѝ не е никак лек, но тя се опитва да се справя с него - когато и както може.

Но Аляска, също като Майлс, обожава да чете. На всичко отгоре е и от хората, които купуват нови и нови книги, за които все не ѝ достига време, но знае, че някой ден ще ги прочете.

Това, което ни допадна най-много в сериала "Къде си, Аляска?", е, че следва доста точно книгата на Джон Грийн. Също като в нея действието е разделено в две части - Преди това и След това. А след видените епизоди, веднага казваме, че по-добра Аляска от Кристин Фросет за нас няма.

Първият епизод на "Къде си, Аляска?" е в HBO GO от 19 октомври

Премиерата по HBO е на 1 ноември от 21 ч.