Хавайските острови са една от най-посещаваните плажни дестинации. Всяка година на малките късчета земя насред океана идват и си отиват около девет милиона туристи. А местните много добре знаят какво се изисква от тях, за да останат гостите им доволни от престоя и да се върнат отново.

Най-често чуваната и употребявана дума на Хаваите е "алоха". Милият поздрав, използван като "здравей" и "довиждане", всъщност крие много по-дълбок смисъл в себе си. Според една теория, "ало" означава "лице в лице ", а "ха" - "дъх на живот "".

Снимка 353336

Източник: iStock

По време на конференция през 1970 г. под наслов "Хавай 2000", където са се обсъждали миналото, настоящето и бъдещето на островната държава, една от старейшините - Пилахи Паки, излиза през публиката с дълга прокламация за значението на "алоха" в местната култура.

Именно тази реч поставя началото на идеята за хавайския Закон за духа на алоха. Ако разгледаме думата буква по буква и представим всяка буква с друга дума на местния език, ще открием скритото послание в този, на пръв поглед, обикновен поздрав. Ето прочита, представен преди 48 години.

А - Akahai - да изразяваме добротата с нежност;
L - Lōkahi - обединеност, изразена с хармония;
О - Oluʻolu - съгласие, изразено с приятно усещане;
H - Haʻahaʻa - смирение;
А -Ahonui - търпение, изразено с постоянство.

Снимка 353337

Източник: iStock

Законът за духа на алоха присъства в глава пет от ревизирания устав на Хавай и се води като общовалиден на хартия. Но подобно обнародване, случило се през 1986 г., сякаш не е необходимо.

Причината е, че свещеността на думата е с корени дълбоко в мисленето на местните. Именно изброените по-горе ценности им помагат да работят и живеят в хармония помежду си и с кътчето земя, което обитават.

BBC пояснява, че Хаваи е най-изолираният център на население в света. Освен това, островите са с толкова малка площ, че спокойно могат да се обиколят за ден с кола. Между тях няма връзки и пътуванията са си истинско предизвикателство.

Lifecafe