Savini Gelato е в центъра на София и е място, където имат нещо, от което се нуждае всяко горещо лято - сладолед. Но не какъв да е, а занаятчийски.

Вътре може да ни посрещне Савина Николова - човекът, който стои зад идеята, реализацията и всички рецепти и вкусове на сладоледите; но може и да не е тя. Не заради нещо друго, а просто защото съвсем наскоро - след като приключи участието си в тазгодишния четвърти MasterChef и отвори тази своя втора джелатерия, Савина роди.

"Savini Gelato е изцяло авторски проект, чрез който имам възможност да се разгърна максимално и да правя това, в което вярвам", започва Савина и веднага с думи затвърждава казаното току-що.

Проектът

Когато заедно със съпруга си решават да открият джелатерия, трудностите ги срещат почти на всяка крачка. Само ще вмъкнем, че по това време Савина е някъде в средата на бременността си.

Постоянно срещат недоверието на хората. "Повечето ни казваха, че ще фалираме и че сме луди. Не искаха даже да ни дадат помещение под наем, защото сладоледът бил сезонен бизнес и зимата сме щели да напуснем."

Снимка 362931

Източник: lifestyle.bg

Но още от самото начало те знаят, къде искат да отворят джелатерията си - в района на улица "Оборище". Намират мястото точно срещу Къщата с ягодите на улица "Сан Стефано". "Беше любов от пръв поглед."

Първоначално Savini Gelato е трябвало да изглежда съвсем различно от това, което в момента. Но нещата не се получават и двамата съпрузи правят всичко сами.

"Може би така трябваше да стане", казва Савина и добавя: "Много градски проекти се унифицират и стават безлични, не искахме това да се получи и при нас. Идеята ни беше да създадем място, което е много минимал, защото самите ние вярваме в минимализма като начин на живот."

В дизайна те следват същата линия, както и в правенето на сладолед - само най-необходимите съставки.

Как се прави занаятчийски сладолед

Според Савина определението "занаятчийски" се отнася до състава и до метода на приготвяне.

"Много хора смятат, че за да бъде един сладолед занаятчийски, е достатъчно да бъде произведен на място. Но това не го прави такъв. Има и други, които вярват, че щом е занаятчийски, би трябвало да се прави изцяло на ръце. Това би означавало да не се използва машина, а да се бие на ръце и да се замразява с лед - нещо напълно неадекватно за XXI век..."

Снимка 362930

Източник: lifestyle.bg

Сладоледът на Savini Gelato

По принцип, при занаятчийското производство на сладолед не се използват готови бази и ароматизиращи пасти. В Savini Gelato се работи с био мляко, с животинска прясна сметана, с яйца, с пресни плодове. "За мен лично се изключват и всякакви емулгатори и стабилизатори", казва Савина.

"Приготвяме сладоледа по начина, по който са го правели старите италиански майстори. Не правим компромиси със суровините, голяма част от които внасяме, просто защото не се намират на нашия пазар."

Често самите доставчици им казват: "Ама защо взимате продукт Х? Никой няма да разбере дали е био, или не..." Но не е в това въпросът, защото "ние го знаем", и това променя изцяло нещата за Савина.

Млякото идва от български ферми. Етеричните масла са от Германия, животинската сметана от Франция. Тръстикова захар и бурбонската ванилия внасят чак от остров Мавриций. А бадемът, шамфъстъкът и лешникът са от семейно стопанство в Сицилия.

Вкусовете

За тях Савина се вдъхновява от различни пътувания, книги, филми. Крайната цел е да създаде нещо различно.

През лятото тя лично се изкушава най-много от бадема от сицилианската провинция Авола и от сорбето от кайсия. Когато е по-хладно пък предпочита белгийски шоколад и сладкарски крем.

"Не можем да бъдем разбрани от всички. Често получаваме негативни коментари относно смели комбинации и провокативни вкусове, но в това няма лошо - тук сме, за да възпитаваме и вкус."

Savini Gelato е на ул. "Сан Стефано" 9.