За някои поддържането на перфектна форма е равнозначно на дълги и скучни часове във фитнес залата, за които все не се намира нужната мотивация. Но спортът може да бъде и забавен, ако се насочим към зумбата.

Зумбата е групова кардио тренировка, упражненията при която се изпълняват под звуците на ритмична музика. Измислена от е от колумбийския хореограф Алберто Перез през 90-те години на миналия век. Той забравя касетата с традиционните песни за аеробика и експериментира на ритмите на салса.

Така един неволен пропуск води до това днес по цял свят да тренират зумба. Манията по тази по-различна тренировка се дължи не само на съчетаването на упражнения с песни от различни стилове, но и на всички ползи, които носи.

Снимка 436133

Източник: iStock

Калории

Зумбата е активна тренировка и като такава ни гарантира изгарянето на между 600 и 1000 калории за час. С различните интервали на интензивност, зумбата активира горенето на мазнини във всички части от тялото. От раменете до стъпалата - всичко се раздвижва в ритъма на музиката.

Координация

Тук движенията с краката и ръцете са много, интензивни и в различни посоки, което ни прави по-координирани и концентрирани.

Пулс

При аеробиката един от търсените ефекти са интервалите в пулса - увеличаване и намаляване. Ускореният пулс се постига много по-бързо и лесно със зумбата. Той прави естествени по-бързите движения на тялото, а с тях се изпотяваме и отслабваме доста повече. 

Снимка 436131

Източник: iStock

Освен това, ускореният пулс повишава нивото на кислород, което отива към мозъка по време на тренировка, а оттам и нашата издръжливост. 

Настроение

Зумбата е перфектният начин да поддържаме не само физически тонус, но и добро настроение. Освен доказания ефект на спорта, който увеличава нивата на серотонин в организма, тук имаме и чисто психологическия ефект на музиката.

Списъците, спортът, правилното хранене и малките трикове, с които поумняваме

Малките трикове, с които поумняваме

Започваме още от днес

Така една тренировка в края на работния ден е перфектният начин да се избавим от стреса и напрежението, пише WebMD.