Феновете на зимните спортове със сигурност с нетърпение чакат най-студените месеци от годината, за да могат да ги практикуват. Но ако предпочитаме вместо по пистите, да се поизпотим в парка например, въпреки студа, трябва да имаме едно наум.

Тичане, джогинг, стречинг, хидратацията, студеното време и най-добрите съвети за този спорт

Най-добрите съвети за тичане (и през зимата)

Прости, но ефикасни правила

Със сигурност заслужаваме поздравления за желанието да излезем навън да спортуваме, когато времето си е само за лежане на топло у дома. Но се оказва, че вместо да направим услуга на тялото си, можем да си навредим.

Когато температурите паднат около нулата и малко над нея е добре да намалим интензивността на тренировките си навън. Сухият и студен въздух затруднява дишането и натоварва белите дробове, което може да доведе до кашлица, хрипове и възпалено гърло.

Снимка 554910

Източник: iStock

Така дори да сме напълно здрави, може да се сдобием със симптоми, подобни на тези на респираторно заболяване. В повечето случаи и само 30 минути спорт в студено време могат да ги предизвикат. И ако при някои са моментно явление, при други може да се задържат и ден или два.

Освен да намалим интензивността на тренировката, трябва да спазваме и едно друго основно правило - да не бързаме да се приберем на топло след нейния край. Топлият въздух може да влоши белодробните симптоми, защото когато достигне до пресъхналите ни дробове, ги прави още по-сухи.

Снимка 554909

Източник: iStock

Затова е важно да имаме постепенна адаптация и след края на тренировката да отделим няколко минути за ходене и няколко за покой на открито, с които да нормализираме дишането си, предава Insider.

Сухият въздух, антиоксидантите, диетата и сухата кожа през зимата

Как да се справим със сухата кожа през зимата

Бързи трикове на помощ

Ако ниските температури не са способни да ни откажат от спорта на открито, то може би трябва да си намерим подходяща маска, с която да ги практикуваме. Да, сигурно вече ни е омръзнало навсякъде да сме с маска, но в случая говорим за защита от сухия въздух, която създава влажна среда пред устата ни. Подходящи са тези от памук, както и специалните за спортисти, които имат и допълнителна филтрация срещу замърсяване.