Дървета с жълъди има под път и над път, дори и в големите градове. Но те някак винаги са ни изглеждали непотребни, за разлика от орехите и кестените, например. Оказва се, обаче, че май сме в голяма грешка.

В Южна Корея жълъдите все повече се налагат като следващата суперхрана на трапезата. От тях се правят пудра, нудълси, желета, брашно и дори напитка, подобна на кафе.

Но идеята за консумация на жълъдите датира от много преди това. Коренното население на САЩ ги използва като съществена част от диетата си, защото са богати на различни хранителни вещества.

Снимка 450586

Източник: iStock

Плюсове

Жълъдите съдържат протеини, мазнини, фибри и важни минерали, както и калий, желязо, витамини А и Е. Учените са доказали наличието на поне 60 полезни растителни съединения в тези ядки, сред които и много мощни антиоксиданти. И всичко това, комбинирано с малко количество калории и полезни, ненаситени мазнини.

Фибрите в жълъдите подпомагат за регулирането на стомашната и чревна флора и по този начин предотвратяват дискомфорта и неразположенията. Антиоксидантите ни предпазват от свободни радикали, които могат да отключат онкологични или сърдечно-съдови заболявания. А учени твърдят, че тези ядки могат да ни предпазят и от затлъстяване и диабет.

Снимка 450597

Източник: iStock

Минуси

Лошата репутация на жълъдите идва най-вече от високото съдържание на танини. Те стават вредни, ако се консумират в големи количества. Основният им недостатък е, че намаляват способността на организма да усвоява хранителните вещества.

Тези последствия могат да се избегнат лесно, защото повечето танини се извличат от жълъдите при процеси като накисване и варене. Затова и не бива да ги ядем сурови, пише Healthline.

Снимка 450598

Източник: iStock

Ядките са един от най-честите причините на алергични реакции. Затова, ако сме алергични към някой друг вид, по-добре да не експериментираме с жълъди. 

Защо щурците са суперхрана

Защо щурците са суперхрана

Месото на бъдещето

Ако все пак решим да се престрашим, трябва да си отделим достатъчно време, за да можем да ги приготвим. Жълъдите трябва да се киснат дълго, да се варят още толкова, а отделянето на черупките може да бъде изпитание за нервите.