Когато навън е студено, често посягаме към чашата с чай като средство да се стоплим и да се предпазим от вирусите и настинките. Но редовната консумация на чай, особено на един конкретен вид, има много повече ползи за здравето.

Според последно изследване на китайски учени, консумацията на зелен чай три пъти седмично ни предпазва от сърдечно-съдови заболявания и увеличава шанса да живеем по-дълго, отколкото ако не пием топлата напитка.

Редовните консуматори на зелен чай имат с около 20% по-малък шанс да се разболеят и да починат от сърдечна болест или инфаркт.

Снимка 461457

Източник: GettyImages

Продължителността на живота им се удължава средно с 1.26 години над 50-те. Разбира се, всичко зависи и от начина ни на живот, това дали се храним здравословно и дали пушим например.

Положителният ефект на зеления чай се дължи най-вече на факта, че той е богат на фалваноиди - биоактивни компоненти, които се грижат за здравето на сърдечно-съдовата система. Има и силен антиоксидантен ефект, както поддържащ за липидния баланс, пише CNN.

3 причини да не прекаляваме с черния и зеления чай

3 причини да не прекаляваме с черния и зеления чай

Дозата прави отровата

Друга полза от редовната консумация на зелен чай е подобряването на паметта и мозъчната функция. А това, което не бива да забравяме е, че не трябва да консумираме чая прекалено горещ, защото някои учени са на мнение, че горещите напитки могат да предизвикат рак на хранопровода.