ЕмилиМакдоналд от Аризона е невролог, но тя е известна и в TikTok, където има повече от 150 000 последователи. Тази седмица едно нейно видео стана страшно популярно и беше гледано повече от 1.1 милиона пъти за по-малко от 24 часа. Във въпросния клип Макдоналд дава научно обоснован подход за поддържане на мозъка ни здрав.
Консултантът по невронауки и треньор по мислене започва с думите защо никога не посяга към смартфона си, когато се събуди - на пръв поглед невинен навик, който е свързан със стреса.
"Когато се събудите сутрин, вашите мозъчни вълни преминават от тета към алфа. Това означава, че вашето подсъзнание е в по-програмируемо състояние", разказва тя. "Съдържанието, което консумирате през това време, ще има по-голямо въздействие върху вашето мислене."
Макдоналд отбелязва, че сутрешното използване на мобилен телефон също "обърква вашия допамин" и ни кара да "продължаваме да проверяваме телефоните си през целия ден. Според изследователски доклад на IDC 80% от потребителите на смартфони проверяват телефоните си в рамките на 15 минути след събуждане. Експертът обяснява в предишен клип, че това кара мозъчните ви вълни да прескочат ключовите тета и алфа етапи и да преминат направо в будно състояние в бета състояние, което "ви кара да бъдете по-стресирани и разсеяни през целия ден".
Вместо да посегне към телефона си, неврологът използва това време сутрин, за да слуша и да определя намеренията си за деня. Макдоналд казва, че второто нещо, което избягва, е негативния саморазговор. Установено е, че вслушването във вътрешния ни критик причинява стрес, безпокойство и намаляване на самочувствието. Проучванията показват също, че самокритиката влияе върху способността за постигане на цели.
Източник: iStock
Макдоналд завърши видеото си с думите, че избягва да яде силно преработени храни, тъй като те влияят негативно на мозъка и го състаряват. Проучванията показват, че консумацията на твърде много ултрапреработена храна драстично повишава риска от ранна смърт, деменция и сърдечни заболявания. Експертите твърдят, че е добре да се стремим да ядем храни с не повече от пет съставки.