Настанили сме се на седалката на нашия международен полет на дълго разстояние. Налягането в кабината се е стабилизирало, знакът за предпазен колан е изключен и количката с бара се насочва по пътеката. Най-накрая време да се отпуснем - и няма нищо по-добро от бира или чаша вино, което да ни помогне да заспим за няколко часа, нали? Може би смятаме, че дрямката след питие за необходимост, за да предотвратим безпокойството или умората от часовата разлика. Колкото и релаксиращо да изглежда, тази напитка може да нанесе повече вреда, отколкото полза.

Защо никога да не пием кафе от самолета

Защо никога да не пием кафе от самолета

Предупреждението идва от един стюард

Ново изследване установява, че алкохолът усложнява ефектите от високата надморска височина върху телата на хората, като натоварва допълнително сърдечно-съдовата система, намалява нивата на кислород в кръвта, усложнява дехидратацията и влошава качеството на съня. Освен това може да ни направи още по-тревожни. "Защо просто не избягвате да пиете алкохол в ситуация, която вече е стресираща за тялото?" казва авторът на изследването Ева-Мария Елменхорст.

Допълнителните физиологични ефекти на алкохола и надморската височина

Снимка 673946

Източник: iStock

Подобно на изкачването на планина, летенето натоварва тялото. С увеличаването на надморската височина идва намаленото въздушно налягане, което понижава концентрацията на кислород във въздуха, известна също като хипобарна хипоксия, и води до намален кислород в белите дробове и кръвния поток (наречено хипоксемия). Колкото и да е ограничено налягането в кабината, самолет на стандартна крейсерска височина (от около 10 000 метра) все пак има налягане в кабината, съответстващо на това на надморска височина около 2400 метра.

За здрав човек това количество повишаване на височината може да не е забележимо, защото телата ни имат естествени механизми за адаптация. Нашият сърдечен ритъм е по-висок, дишаме повече или поемаме повече вдишвания всяка минута и то по-дълбоко. Това са само някои от цялата богата гама от физиологични реакции в тялото, повечето от които са предназначени да помогнат на тялото ни да се адаптира към условията на ниски нива на кислород и да го компенсира.

Снимка 673945

Източник: iStock

Но консумацията на алкохол нарушава този отговор. Въпреки че точните механизми не са напълно разбрани, експертите подозират, че алкохолът потиска вентилацията и по този начин приема на кислород. "Алкохолът е това, което наричаме респираторен депресант", казват учените.

Изкуството да не правиш нищо, но в самолета - най-новата тенденция при пътуванията

Изкуството да не правиш нищо, но в самолета - най-новата тенденция при пътуванията

Истинско предизвикателство на борда

Докато трезвото тяло ще реагира на голяма надморска височина чрез увеличаване на дишането, алкохолът притъпява тази реакция. Изследователите установяват, че участниците, които консумират алкохол преди сън на симулирана голяма надморска височина, имат повишен сърдечен ритъм (с 15 удара в минута по-висок от участниците, които не пият) и понижени нива на кислород в кръвта (три процента по-ниска концентрация на кислород в кръвта в сравнение с трезвата група). И двата ефекта натоварват сърдечно-съдовата система, пише National Geographic.