Животинското царство е пълно с видове, които раждат малките си осеяни целите с петна - от елени и гепарди, до птици и риби. Дори видове, които обикновено не свързваме с петниста окраска (като лъвовете например) като бебета я притежават, макар да я губят в по-късен етап от живота си.

Животните, които ще изчезнат в следващите десет години

Животните, които ще изчезнат в следващите десет години

Вината е изцяло в човека

Редица изследователи поставят въпроса за смисъла на тези петна, както и защо само някои видове от животинското царство ги притежават. И стигат до единодушното заключение, че те функционират като отличен камуфлаж, който пази малките бебета скрити от хищници. Те са еволюирали във феномен, известен като конвергентна еволюция, при който сходни белези се развиват у неродствени организми.

Петнистите млади екземпляри са по-често срещани при видове, които живеят в по-разнообразни местообитания като тревни площи и гори, в които петната имитират слънчевата светлина, която се прокрадва през листата или високата трева, помагайки така на животното да се слее с фона. По-рядко срещани са съответно в среди, които са еднообразни - като открита тундра или лед. Малките тюленчета например, родени върху ледена покривка, са чисто бели и се изпъстрят с петна само когато напуснат леда и се преместят на каменистите плажове.

Снимка 637091

Източник: iStock

В други по-редки случаи петната всъщност помагат на бебетата да се откроят. Младите гарибалди - неоново-оранжеви морски риби, живеещи по крайбрежието на Калифорния и Мексико - имат яркосини петна, които рекламират техния нисък статус пред доминиращите мъжки. Когато рибите порастват и започват да се включват в по-висок социален клас, петната им избледняват.

Всъщност много видове израстват петната си и причините за това все още не са напълно разбрани. Някои изследователи смятат, че пораствайки, някои животни в крайна сметка развиват друга стратегия за оцеляване. Елените например стават достатъчно бързи, за да надбягат повечето хищници като възрастни (въпреки че не всеки вид губи петната си).

По същия начин наземно гнездящите птици, които често снасят петнисти яйца, от които се излюпват петнисти малки, се издигат високо в небето.

Снимка 637090

Източник: iStock

Тапирите, чиито малки се раждат както с петна, така и с ивици, разчитат на тъмнината, за да останат далеч от погледа, и развиват различен вид камуфлаж, който визуално "раздробява" тялото им, докато търсят храна през нощта.

Лъвовете се раждат с твърде много петна, но те изчезват в зрялата им възраст. Мъжките "разменят" петната си за обемисти гриви, които са важни показатели за здраве и за сила, но и им помагат да привлекат партньор. Така възпроизвеждането, а не криенето, се превръща в основен фокус и тяхната енергия отива към създаването на тези сложни сексуални сигнали.

Защо животните изяждат себеподобните си

Защо животните изяждат себеподобните си

Не е само заради природата им

Не е ясно обаче защо за разлика от лъва, гепардът запазва петната през целия си живот. Някои го свеждат до успешна ловна стратегия. И гепардите, и лъвовете са хищници от засада. Лъвовете обаче ловуват на групи, докато гепардите са склонни да го правят сами и разчитат повече на прикриващата сила на петната си, за да се доближат до плячката, обясняват от Live Science.