Ако се замислим кое е животното с най-големи уши, вероятно в съзнанието ни първо ще изникне слонът. И с право, донякъде. Африканският слон, като най-голямото сухоземно животно, наистина има и най-големите уши от всички в животинското царство.

Как успяват да спят жирафите

Как успяват да спят жирафите

Не им е никак лесно

Но всъщност, съществото с най-големи уши - спрямо размера на тялото, е дългоухият джербо (еuchoreutes naso), нощен гризач, който се храни с насекоми и живее в пустините на Китай и Монголия.

Животното е с размери около 10 см, без да се брои дългата му опашка. А ушите му, дълги от 3,8 до 5 см, са 40 до 50 % от дължината на тялото му. За сравнение, ушите на африканския слон са дълги средно почти 1,2 м, но това е само около 17% от дължината на тялото, което е средно около 6-7,5 м.

Големите уши помагат на бозайниците, живеещи в гореща и суха среда, да се освободят от излишната топлина. Африканските слонове, лисиците от вида фенек, дългоухите джербоа са в състояние да се терморегулират чрез бърза загуба на топлина през силно кръвоснабдените си уши. Докато циркулира през ушите, кръвта отделя топлина във въздуха, като по този начин помага на животното да се охлади. През нощта или когато е студено пък, кръвоносните съдове в ушите се свиват и така му помагат да се стопли.

Използването на ушите за охлаждане е добра адаптация към живота в пустинята. Това служи като алтернатива на изпотяването и позволява на пустинните същества да пестят вода в среда, в която този ресурс е оскъден.

Големите уши могат също така да помогнат на дългоухите джербоа да откриват нискочестотните звуци, идващи от насекомите, с които се хранят.

Слоновете, хоботите им и как им помагат, за да правят изчисления

И слоновете могат да смятат

И как им помагат хоботите за тази цел

И като цяло големите уши се свързват с по-топла среда, уточняват от Live Science. Ако сравним африканските и азиатските слонове, ушите на африканските, които обитават по-топъл климат, обичайно са много по-големи от тези на азиатските. Ушите на азиатските слонове, дълги около 0,5 м, съставляват само около 8% от дължината на тялото им.