Светът е пълен с множество високи обекти, които привличат хората и те обичат да ги посещават - като Айфеловата кула в Париж, сградата на Крайслер в Ню Йорк или Бурж Халифа в Обединените арабски емирства.

Merdeka 118, Куала Лумпур и коя е новата втора най-висока сграда в света

Коя е новата втора най-висока сграда в света

Само Бурж Халифа й е конкуренция

Но когато става дума за неща, които са резултат не на човешката дейност, а дело на природата, сякаш сме още по-заинтересовани и любопитни. Затова не е учудващо, че срещата с най-високото живо дърво в света е невероятно изживяване за за малцината, които могат да го посетят и да се докоснат до него.

С местоположение, което се пази в тайна от широката общественост, огромната секвоя в Калифорния, наречена Hyperion е трудно достъпна. Скрито дълбоко в Националния парк Редууд в Северна Калифорния, смята се, че внушително гигантско дърво е най-високото живо в света - с могъщите 115,92 метра, които го извисяват дори над Статуята на свободата.

Дървото е открито и определено като най-високо едва през 2006 г. Точното място, на което вирее не е ясно, а целта на това е то да бъде максимално защитено. Въпреки че се твърди, че координатите му са публикувани от уебсайт през 2015 г., което е довело до значителен ръст на туристите - независимо, че до дървото няма директни пешеходни пътеки и тези, които искат да видят отблизо, са си проправяли път през гъста растителност.

Именно многото желаещи да посетят Hyperion е причината Националната паркова служба понастоящем да затвори цялата зона и дори да наложи високи глоби и дори потенциален затвор за онези, които са решени да нарушат правилата. Защото хората оказват влияние върху растителността около дървото и кореновата му система. Освен това генерират боклук и човешки отпадъци.

А освен всичко останало, липсата на маршрут и мобилна телефонна услуга усложнява нещата, в случай, че някой изпадне в беда.

Methuselah, кое е най-старото дърво в света и каква е историята му

На колко години е най-старото дърво в света

И на кой континент се намира

Освен високо, Hyperion е и доста старо дърво, на около 700-800 години. Но за най-древно в света се смята боровото дърво Methuselah, разположено също на територията на Калифорния, което е на повече от 4 850 години, според BBC.

А най-високото дърво в Азия е кипарис, достигащ 102 метра, който е открит едва през май тази година, пише IFL Science.