Когато говорим за наистина високи сгради, категоричен фаворит от повече от 10 години е Бурж Халифа в Дубай. Със своите 828 м засега никой друг амбициозен проект не успява да я задмине, но ентусиасти определено не липсват.

Дубай, Address Beach Resort и рекордът на Гинес за най-висок инфинити басейн в света

Басейнът-рекордьор в небето на Дубай

Още една причина да отидем там

През 2010 г. е представен проектът за Merdeka 118 - най-високата сграда в Малайзия. Строителството започва преди пет години и не минава без негодуванието на местните, че ще се издига в един иначе исторически квартал.

По план сградата трябваше да бъде открита тази година, но през март 2020 г. строителството бе спряно заради въведените мерки срещу COVID-19. Преди дни пък се проведе церемония, с която бе отбелязан финала за строителните дейности по небостъргача, планиран да бъде вторият най-висок в света.

Merdeka 118 с нейните 678,9 м вече се издига по-високо от досегашния номер две в класацията - Шанхайската кула (632 м) и по-висок от нея е само Бурж Халифа. Небостъргачът е на 118 етажа и разполага с обща площ от 288 хиляди кв.м, половината от които ще бъдат заети от офиси.

В сградата също така ще се помещават мол, джамия, хотел Park Hyatt и най-високата наблюдателна площадка в Югоизточна Азия. Обособено е място за парк. Проектът е дело на австралийското архитектурно бюро Fender Katsalidis.

От там обясняват, че триъгълните стъклени плоскости на фасадата на сградата са вдъхновени от модели, открити в малайзийските изкуства и занаяти. Дизайнът също така "символично представлява богатия културен микс, който определя хората в страната". А една от целите на сградата е да обогати "социалната енергия и културната тъкан на града", предава CNN.

eVolo Skyscraper Competition, Ню Йорк и идеята за "жив" небостъргач в мегаполиса

"Живият" небостъргач, построен от дървета

Когато архитектурата е част от природата

Според малайзийския премиер Исмаил Сабри Якоб, Merdeka 118 не е само инженерно и архитектурно постижение, а и важна стъпка напред за страната в модернизацията и развитието й. В последните десетилетия в Куала Лумпур изникнаха не един и два небостъргача и сега градът е 13-ят най-висок в света. Откриването на най-високия се очаква да бъде през следващата година.