Историята на САЩ може и да е сравнително нова, но за сметка на това пък държавата може да се похвали, че най-старото дърво в света вирее на територията ѝ.

Nishiyama Onsen Keiunkan, Япония и това ли е най-старият непрекъснато работещ хотел в света

Колко е стар най-старият хотел в света

И то непрекъснато работещ от основаването му

Всъщност най-старите дървета са от семейство борови - по-точно - вида Pinus longaeva и се намират в щата Калифорния.

"Ветеранът" сред тях си има и име - Methuselah. Определен е за най-старото "кръстено" дърво, а историята за намирането му е още от миналия век.

През 1957 г. д-р Едмунд Шулман открива дървото и с проби от кората му установява, че е на повече от 4800 години. Малко след това ученият Том Харлан прави свое проучване и потвърждава възрастта на Methuselah.

Снимка 575333

Източник: iStock

Той обаче разполага с проба и от друг вид бор. Изследва и нея и се оказва, че е от дърво, което е дори по-старо от Methuselah. То няма име, но е на повече от 5070 години, което го прави най-старото дърво в света.

Любопитно е, че точното местоположение на тези забележителни природни феномени се пази в тайна. А причината - да бъдат предпазени от човешки дейности и вандализъм, които биха им навредили.

Уолтър Ортман, рекордите на Гинес и постижението му за най-дълъг трудов стаж в една компания

Да работиш в една и съща компания 84 години

Трудно някой би се преборил с рекорда на Уолтър Ортман

Официално като най-старо дърво в света Guinness World Records определят "покръстения" бор Methuselah. Имайки предвид, че е на повече от 4800 години, това го прави по-възрастен дори и от първата построена пирамида в Египет.